Kako smanjiti štetno dejstvo pesticida na pčele, a na ljude?

pcelarivocari6
U okviru projekta „Saradnja voćara i pčelara u cilju povećanja prinosa i očuvanja pčela“ u prostorijama Savjetodavne službe u poljoprivredi u Gradišci organizovana su predavanja za pčelare i voćare. Goran Mirjanić, predstavnik firme „Košnica“ govorio je o zaštiti pčela od trovanja pesticidima, prevenciji i oporavku ukoliko do toga dođe.

U okviru projekta nije govoreno i o tome kako zaštiti ljude od nesavjesnog prskanja voća u blizini kuća, na deklaracijama stoji da se ne smiju prskanja vršiti najmanje 200 metara od kuća, ako se prskanje vrši ručno ili 500 metara avionom. Kada se prijavi takvo ponapšanje Opštinskim inspekcijama, reda radi izađu da pogledaju i od toga ništa dalje, prskanja se nastavljaju.

Jedan komentar na “Kako smanjiti štetno dejstvo pesticida na pčele, a na ljude?”

  1. tacno tako , desetljecima trujemo sami sebe ili nas komsije truju.pa se cudimo otkud tolike bolesti.prskanje usjeva zitarica je jos najstetnije i obavlja se na velikim povrsinama , traktorima i u mjeri i kolicini kako ko hoce.usto i tik pored nasih prozora . leukemija kod djece ne trba da zacudjuje.

Komentariši