Kako zaraditi u N. Topoli ?

Kriza koja je u Novoj Topoli nastala promjenom političkog sistema devedestih godina prošlog vijeka i produbljena ratnim događanjima stvorila je novi način privređivanja. Došle su nove generacije bizmismena sa novim pristupom poslovanju. Kako se to radi, uglavnom postoji nekoliko načina kako do uspjeha. Jedan od načina kojeg smo svjedoci ovih dana je da se bavite poljoprivredom na način kakoje to uradio Pero Dukić privrednik iz Nove Topole, koji je poznata po tome što je morao ispeći vola za članove SNSD, pošto je imao nesporazum sa njima i poručeno mu je da je pečen vol primjerena cijena za izmirenje. Dali je taj vol metafora ili je stvarno pečen? Neki se kunu da je zaista pečen i da nije bilo primjedbi na kvalitetu pečenja, nisam uspio saznati koje se pivo tada točilo, obično se ne pati od patriotizma kad je pivo u pitanju tako da i marka je morala biti vrhunska.

Da ostavimo ono o čemu se pričalo, ključno je da sada nije Pero bizmismen na crnoj listi i da može koristiti nedorasli sistem i posijati suncokret na mjestu gdje je predviđena “Agroindustrijska zona” u Novoj Topoli i za to dobiti podsticaj. Ne ulazeći u to dali je namjera bila očita da se dobiju pare za suncokret koji je imao malo šanse da uspije, pošto opšte poznata stvar da u Lijevče polju skoro ništa više ne uspijeva ako se ne navodnjava i da je PIK “Mladen Stojanović” uložio ogromna sredstva da bi navodnjavao njive na kojima je nešto sijao. Za taj dio zemlje nije predviđeno navodnjavanje i uglavnom se sijale kulture koje su dospijevale početkom ljeta tako da suša nije mogla utjecati na rod.

Ovih dana bili smo svjedoci da je kombajn ušao u njivu suncokreta i pokosio ono što je izgledalo na suncokret. Vidjelo se i okom nestručnjaka da je suša učinila svoje i da od roda nema ništa. Navodno Pero izjavljuje “Šta me briga važno da sam dobio podsticaj i da sam ja to već naplatio”?

Dali je Pero išao svjesno na dobivanje sredstava iz proračuna i svjestan da najvjerovatnije neće biti prinosa bez navodnjavanja ili je imao dobru namjeru, ali eto desilo se, prirodom se na vlada? Promovisan je jedan metod na koji se može nešto i zaraditi, a da te ne interesuju dali ćeš ispuniti preuzetu obavezu za koji si dobio podsticaj, pošto drugu stranu ne interesuje dali si ispunio sve uslove da ta proizvodnja i uspije? Slučaj nije usamljen, već se desilo sa još nekim kulturama, ali prevladava stav da se eto Pero samo snašao, a vremena su takva da se treba snaći.


10 komentara na “Kako zaraditi u N. Topoli ?”

 1. Poštovani uredniče,

  Prvi put sam danas na ovom sajtu i vidim da se kao i većina novinara(kvazi novinara), bavite neistinama, da ne kažem lažima i neprovjerenim informacijama kako bi bili posjećeni, odnosno čitani…
  Očigledno je da niste upoznati u rad gospodina Dukića, a izgleda niti u njegova privatan živaot, jer da je drugačije, znali bi ste npr. da on jednom godišnje ” peče tog vola” i prije nego što se formirao SNSD, to je neka porodična tradicija, budući da su gazdinska kuća mnogo godina unazad, da dotični nije aktivan član niti jedne političke stranke, pa tako ni famoznog SNSD-a, a ni da nije dobio nikakve premije od države, kao što je u gore navedenom tekstu napisano( ovaj podatak možete pronaći u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske). Ja sam upoznata u situaciju, zato što sam saradnik i blizak prijatelj porodice Dukić.
  Što se tiče famoznog suncokreta, ti vaši “stručnjaci” izgleda nisu niti prošli pored Poljoprivrednog fakulteta, a kamoli ga završili, kad ne razlikuju sorte suncokreta. Taj “mali” suncokret, je šareni suncokret, koji je nižeg rasta, ne proizvodi se za proizvodnju suncokretovog ulja(kao “veliki” suncokreti, koji su ovde jedino poznati), nego za ptičiju ishranu i kao poboljšivač ukusa u pekarskoj industriji… Toliko o tom ” nazovi” suncokretu…
  Ako vas nešto bude zanimalo vezano za gospodina Dukića i njegovu firmu, porodicu ili biste htjeli da probate pečenog vola i nećete vjerovati NEKTAR piva, slobodno mu se obratite, nije nedodirljiv, dobićete sve informacije iz prva ruke, tako da nemate potrebe plasirati neistine.
  Hvala

 2. Eto vidite, niko nema privilegiju na istinu, a najbolje se brani od neistina istinom, vi ste ispričali svoju. Nije nigdje izražena tvrdnja, nego sumnja u to što se tvrdi, znači iza toga što se pričalo stoji pitanje dali je to metafora ili je stvarno bio vo za pomirenje sa SNSD-om. Za priču oko suncokreta je sam Pero kriv i nije tekst se bavio stručnom analizom suncokreta nego njegovim navodnim izjavama da ga baš brige za propali suncokret jer je dobio pare. Ništa nije tvrđeno i za suncokret je rečeno da je Pero navodno izjavio. Vi ste nam otkrili da je sve uredu, da se vo peče redovno i nije korišten u svrhu pomirenja. Sajt nije namjenjen da hvali nikoga, nego da upozori na anomalije, a ako ima razloga da se piše pozitivno o nekome tako i o Peri Dukiću i njegovom poslovanju biti će urađeno, zbog toga što je on ipak vlasnik jedne firme koja je dugo godina hranila mnoge u Topoli. Dakle biti će riječi o Peri i njegovim poslovima, nadam se pozitivno.

 3. Pošto ste me prozvali novinarem(kvazi novinarem), da objasnim ovo nije novinarstvo, jer ja to nisam. Ovo je nova forma i zove se blog, a pišu ga svi koji misli da imaju šta reći, ovdje ja izražavam moj lični stav i moja rzmišljanja o nekoj temi, bilo čemu, ja obično iz dobrih namjera kritikujem neka dešavanja u Topoli, a osnova je uvijek nečija priča koja nije uvijek tačna, ali je dobro da se i takva rasvijetli pa da oni koji je prenose uvide da i druga strana ima pravo na svoju priču.

 4. Eto Miro postao si i “kvazi novinar”, možda to i nije tako loše. Da nije tebe kao kvazi novinara, Topola bi i dalje ostala nepoznata, bez istorije, mnogobrojnih zanimljivih događaja iz svih oblasti života koji su je do sada obilježili, zanimljivih ličnosti koji su utkali svoj život u tu istu Topolu, a da ne govorimo o trenutnim aktuelnostima. Uostalom još jedna pozitivna strana, dotična osoba je otkrila ovaj sajt i to je veoma dobro. Samo naprijed blogeru, ne popuštaj ovo sa pješačkom stazom, to je zaista prioritet. Samo hrabro!

 5. Hvala Sonja na podršci, a i drugima zahvaljujem. Da nisam novinar nego samo običan bloger sa željom da što više informacija prezentujem kroz blog, a jeste dobro kada netko otkrije sajt o Topoli, a topoličanin je, pa i ako nije, nadam se što više posjeta.

 6. Mislim da u Topoli ima mnogo više “anomalija”, nego što je Pero Dukić. Znam šta je blog, ne morate mi pojašnjavati, zato što sam i sama pripadnik internetski pismene generacije, a za ovo “kvazi novinar”, ne znam zašto ste se našli prozvanim, nisam niti u jednom trenutku izjavila da to jeste, nego se služite neprovjerenim informacijama kao pojedini kvazi novinari…
  Ne tražim da se gospodin Dukić, niti bilo ko hvali, ali nema razloga ni da se kudi, htjela sam samo da Vam pomognem, da ne iznosite svoje lično mišljenje, nahranjeno pogrešnim informacijama i tako da sami stvorite dodatne “anomalije”, to je sve…
  Sonja, mislim da ste i Vi pogrešno protumačili moje poređenje, metaforu, upotrebila sam riječ “kao” nisam rekla da je gospodin kvazi novinar… Nemam ništa protiv ovog bloga i treba da nastavi sa radom, nadam se da će biti što više ljudi koji će da ga čitaju i samim tim ispravljaju netačne informacije, a svi znamo da netačne informacije/laži, ako se ponavljaju često, postaju istina, ja nisam htjela da se ova neistina obistini, to je sve…

 7. Ova priča kruži po Topoli, ako smo doprinijeli da se razjasni, onda je i to urađeno zahvaljujući Vama!, zato su dozvoljeni komentari. Žao mi je što SNSD ekipa nije pojela toga vola, kapacitet imaju.

 8. Prica zavredjuje paznje posto je oko nas od privrednih subjekata sve propalo propasce i kriza rece jedan SNDE-ovac na Sokolcu i osta ziv to vazi i za nasu Topolu.

 9. kad smo kod dukica,da li je iko provjerio sjemena koja je on na samom pocetku uvozio ,mogla su biti i gmo nikom to nije palo na pamet,isto tako i sredstva za unistavanje korova i dr.

 10. U MLINU NOVA TOPOLA sam prije rata cekao sa svojim 40 ton. vozilom i po 2 dana da istovarim psenicu, a sad kako ga posjeduju privatnici sve oko tog objekta sa raspada. Nevezano za dukica, vlast ne cini nista da pokrene firme i da zaposli radnike.IMAM licno mogucnost da dovedem NJEMCE na ove nase prostore ,da radimo za njihovo trziste. ALi kada su oni vidjeli koliko je drzava politicki nestabilna ,nemaju namjeru da ovdje ulazu.(A I CEKANJE NJIHOVIH KAMIONA NA GRADISKOM CARINSKOM TERMINALU NEMOGU DA SHVATE)tako da dogovori NJEMACA sa JELSINGRADOM SU UPITNI. NEMOJTE ZA SVE KRIVITI DUKICA, ovdje je mnogo i drugih stvari upitno !!!

Komentariši