Komunalna policija kontroliše suzbijanja ambrozije?

Komunalna policija grada Gradiška počela je prije petnaestak dana kontrolu suzbijanja i uništavanja ambrozije, izjavio je koordinator Komunalne policije Trivun Janjetović.

Janjetović je rakao da su, prema Odluci o komunalnom redu, svi valsnici poljoprivrednih i građevinskih parcela dužni da uklone ambroziju sa svojih posjeda prije faze cvjetanja ove korovske biljke, te da Komunalna policija kontrolu izvršenja ove obaveze vrši po službenoj dužnosti i na osnovi prijava građana.

On je pojasnio da kontrolu suzbijanja i uništavanja ambrozije u naseljenim mjestima sa uličnim sistemom vrši Komunalna policija, a na poljoprivrednom zamljištu poljoprivredna inspekcija.

Janjetović je naveo da su za neizvršavanje obaveze uništavanja ambrozije na svojim posjedima pripisane kazne za pravna lica od 800 do 8.000 KM, za odgovorno lice u prvnom licu od 80 do 800 KM, za preduzetnike od 400 do 4.000 i za fizička lica od 100 do 500 KM.

On je dodao da se uništavanje ambrozije može izvršiti agrotehničkim mjerama, kao što je zaoravanje na poljoprivrednim površinama, hemijskim sredstvima, te košenjem, čupanjem i spaljivanjem biljaka.

Janjetović je ponovio da je sve mjere potrebno izvršiti prije cvjetanja ambrozije, kako bi se speriječilo njeno dalje širenje, ali i smanjio šetan uticaj po zdravlje stanovništva.

Komentariši