Korisnici preferiraju korištenje vanjskih password managera umjesto integriranih u internet preglednicima

Svjetski dan lozinki bio je 6. svibnja pa su na Android Authority odlučili napraviti anketu i doznati kojim se upraviteljima lozinki korisnici najviše služe.

Pitanje je glasilo “Koristite li se upraviteljem lozinki na nekom od svojih uređaja?” i velika većina odgovorila je da koristi upravitelj “treće strane” (eng. third party). Riječ je o 69,27 posto od 3829 sudionika ankete. Zatim slijedi njih 16,82 posto koji koriste unaprijed određeni upravitelj te njih 13,91 posto koji ne koriste niti jedan.

Otkud uopće tolika briga? Pa lozinke su sa sve većom popularnosti interneta postale bitna stvar, bile su inspiracija za knjige i filmove, a postale su i opsesija mnogih u smislu “provala” ili jednostavno dokazivanja da poznaju neku osobu.

Zato su neki detalji o lozinkama itekako postali uvriježeni, a upravitelji lozinkama ili password manageri nužnost. U nastavku teksta otkrit ćemo koji je najbolji, a da je besplatan te koji su nijansu iza njega.

A zašto uopće upravitelji lozinkama? Pa svi bismo trebali imati na umu da se kao lozinka ne smije koristiti ništa osobno, ništa što se povezuje s nama ili nam nešto predstavlja. Dakle, imena roditelja, djece, djevojke, dečka, supruge ili supruga uistinu nije poželjno postaviti kao riječ koja označava ulazna vrata u vaš privatni svijet.

Najbolje je koristiti neke nepovezane brojke i slova kao primjerice 8TMatPL#HAo/#ZE$. Ali tko to može zapamtiti? Posebno kad je riječ o više njih jer zna se i da ne smijete koristiti jednu te istu lozinku za sve čemu pristupate. A sad o tome koji je najbolji.

Također, u današnje vrijeme, potrebno je imati desetak ili više različitih lozinki, što je teško pamtiti. Umjesto vas, to obavlja password manager, koji ih jednostavno organizira i neometano radi u pozadini te pamti gdje što koristite, bez da dozvoljava pristup ikome osim vama.

Uz toliko spojenih uređaja i raznih korisničkih računa gdje čuvamo osjetljive podatke, bolje je biti što sigurniji, a uz upravitelje lozinkama to svakako jesmo!

izvor:ict