KREATIVNE RADIONICE U SAMOSTANU KLANJATELJICA U NOVOJ TOPOLI

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Novoj Topoli, od 08. do 17. srpnja 2010., održane su kreativne radionice za djecu koja su redovita na vjeronaučnim susretima i euharistijskim slavljima. Na inicijativu župnika vlč. Ante Pelivana i s. Imelde Dolibašić, organizirane su po prvi put u obnovljenom Samostanu Svete Obitelji u Novoj Topoli ljetne radionice za djecu. Okupilo se sedamnaestero djece s područja Župe Sv. Josipa Nova Topola koja su kroz desetak dana sudjelovala u različitim radionicama. Najduže je trajala likovna radionica koju je vodila umirovljena učiteljica iz Nove Topole Renata Lamers. Za nju je ovo bio poseban doživljaj jer je nakon sedam godina opet stala pred djecu čije je roditelje poučavala u osnovnoj školi. Djeci je na zanimljiv i iskustven način prenijela različite tehnike izrade ukrasnih predmeta od otpadnog materijala i crtanje različitim tehnikama.

Drugu radionicu pod nazivom „Mali princ“ vodila je s.Viktoria Košak, pedagoginja u Katoličkom školskom centru Bihać i voditeljica Knjižnice Sv. Josip u Bihaću. Na temelju čitanja dijelova iz priče „Mali princ“ djeca su se literarno i kreativno izražavala. Crtali su na papiru, platnu, izrađivali ruže iz plastelina. Na kraju, djeca su scenski prikazala i osmislila jedan dio iz priče.

S. Irma Büllesbach i s. Imelda Dolibašić vodile su glazbenu radionicu u kojoj su djeca učila pjesme na njemačkom jeziku što im se posebno svidjelo. Pokušali su naučiti i nekoliko pokreta uz pjesmu čime će obogatiti buduće susrete i druženja.

S. Mehtilda Čančar vodila je liturgijsku radionicu u kojoj je upoznavala djecu s prostorom župne crkve. Kako crkva još nije otvorena, djeca u mnogočemu ne poznaju crkveni prostor i njegovu namjenu. Tako su primjerice, ugledavši prvi put propovjedaonicu, upitali: „Što se radi na ovom balkonu?“. Sigurno su na radionici doznali odgovore na ovo i slična pitanja.

Zadovoljstvo roditelja i djece bilo je veliko. Djeca su prvi put prisustvovala ovakvom obliku aktivnosti i, kako su nam svakodnevno prenosila, svaki dan su se od jutra spremala za ove susrete koji su trajali od 11.00 do 16.00 sati, a ponekad i duže. Ostaje nada da će ovakvih aktivnosti biti još i više u Topoli i da je ovo tek početak jednog druženja u novoobnovljenom samostanu Klanjateljica.

(Klanjateljice Krvi Kristove)

7 komentara na “KREATIVNE RADIONICE U SAMOSTANU KLANJATELJICA U NOVOJ TOPOLI”

  1. Немам намјеру никога да вријеђам,али сматрам да се на овој страници превише простора даје Католичкој Цркви ,док Православна остаје запостављена,а ипак ово је сајт Тополе и мислим да би сва дешавања око изградње храма светог Саве требала бити детаљно пропраћена,можда из тог разлога да би се и они мјештани који су физички напустили наше мјесто ,а душом и даље живе у њему и сами уградили у овај Богоугодни посао који надилази вријеме и простор,не само у духовном него и у културалном смислу!Уз храм се наравно гради и жива Црква,те је у годишњем кругу посебно мјесто посвећено духовном уздизању ,надграђивању и созрецању наших мјештана,а све то преко Литургијске године испуњене наравно културним дешавањима…драго ми је да се и црква св.Јосипа обнавља,али молим Вас поведите/мо мало родитељске бриге и око наше светиње.Надам се да ће се и са Црвене Цркве у догледном надам се скором времену огласити звуци звона!

  2. Mladi momak to što ti smatraš je tvoj problem. Sajt Topole je namjenjen Topoličanima i ja stojim iza njega, tako da ovo neprimjereno uplitanje shvatiću kao tvoje nepoznavanje stvari i tehnologije kojom se služiš.
    Još jednom napominjem tebi i svima ostalima, ovdje se objavljuju vijesti koje neko ponudi, znači koliko će vijesti biti i čije ne ovisi o meni. Tako svaku vijest i prilog koji pošaljete biti će objavljen. Ja niti se razumijem u crkvu niti crkvene poslove tako da to morate sami da uradite, kao što su uradile “Klanjateljice Krvi Kristove”. Mislim da je to sa te strane jasno, to što vas nema je vaš nerad. Ako vaših priloga bude više i biće ih ovdje, moraju biti napisani od strane Vas i potpisani, fotografije obrađene. Ja nisam novinar, znači ne izlazim na događaje pa da ih ja opisujem, ako ste mislili na to. Drago mi je da ti je drago što se i crkva Josipa obnavlja i što ćeš ti ispred Pravoslavne crkve podržati i pripomoći oko obnove iste, koliko sam ja shvatio, pošto ne razumijem jezik crkve, to će svakako biti podržano od strane sajta i svaka akcija od jedne crve prema drugoj pohvaljena.

  3. Bravo na odgovoru Miro, tako treba. A to sto je ovoj mladoj osobi drago sto se crkva Sv. Josipa obnavlja, ocito je da nije, ne treba biti mnogo pametan pa to ne vidjeti izmedju redova, ali ti su mu ipak profesionalno odgovorio. On neka i dalje doprinosi “sozrecanju” mjestana N. Topole. Ono sto je npr. doprinijela Renata Lamers, on nikad nece dostici, to je sigurno. Njeni korijeni su mnogo dublji u ovoj Topoli nego mnogih drugih, a o doprinosu ne treba ni govoriti. Ali da ne duzim, svaka cast na odgovoru, a mislim da ti i nije bas lako raditi ovaj posao. Bon courage! (sto bi rekli Francuzi).

  4. Mislim da treba podrzati obnavljanje bilo kojeg vjerskog objekta. Smatram da pravi vjernik NIKADA nece pomisliti zlo drugom covjeku bilo koje vjere, pa stoga podrzavam obnavljanje bilo kog vjerskog objekta. Mnogi od nas u Novoj Topoli i sire imamo rodbinu i u drugim vjerama, zato pustimo predrasude o tom kako neko ZAUZIMA PREVISE PROSTORA.

  5. Драга госпођо вјероватно ме тј. сигурно ме не познајете,а већ сте тако лошу просудбу направили о мени и о мојим стваовима ,хтјењима и жељама,када год наставница Рената Ламрес прође крај моје куће ја је упитам о радовима на Црвеној цркви,значи иако сам православац једва чекам да се и тај вјерски објекат обнови ,јер је он бар мени као најстарији сакрални објекат у Тополи много битан,а наравно и на понос и дику,штета је само што нисте разумјели моју поруку да би се и наш православни глас требао чути,мој једини гријех је био то што ја нисам знао да смо за то одговорни ми,а сад ће се то и исправити,јер како гдин.Мирослав рече очигледно нисам био упознат са начином рада овог сајта ,ту критику прихватам ,а преко ваше ћу настојати да пређем као хришћнин!Као и преко оне тезе која говори да ја нећу постићи много на било ком пољу у Новој Тополи ,видјећемо шта носи дан ,а шта ноћ…живјели и Богом благословени били

  6. pozdrav bilo kakvim restauracijama i obnavljanjima u novoj topoli.nije vazno koji objekat se obnavlja.sto se tice igraonice za djecu ,zelim da vjerujem da je cilj ovog okupljanja doprinos suzivotu u novoj topoli i pokusaju da se djeci kroz igru pokaze da je to moguce.u zadnje vrijeme su se izdesavale razlicite ruzne stvari.djecije duse ne treba puniti mrznjom.mozda i nasa pravoslavna crkva organizuje nesto slicno,ili mozda organizuje posjete socijalno ugrozenim porodicama,teskim invalidima i starijim nemocnim osobama i neku vrstu pomoci makar moralne istim.

  7. eto procitao sam par komentara pa bih rekao da su sve dobro namerne kritike uredu ali bezvezna prepucavanja ne toleriram.kao rodjeni topolcanin znam da su upravo u katolickoj crkvi mnoga nasa djeca naucila siti krojiti svirati razna instrumenta,itd,itd.trebalo bi malo vise paznje posvetiti nasoj omladini kroz razne zanimljive aktivnosti,takoda ih odvratimo od ulice.pravslavna crkva isto tako provodi razno razne aktivnosti samo se to slabo ili cuje ili nije dobro obavesteno.

Komentariši