KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA OPŠTINE GRADIŠKA

nikola-kragulj-(9)

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, istakao je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare da će, na osnovu Statuta opštine, a u skladu sa negativnim nalazom revizorskog izvještaja za 2012. godinu, pokrenuti pitanje odgovornosti prethodnog načelnika opštine, Nikole Kragulja, za kršenje Zakona o budžetskom sistemu.

Latinović je naveo da je tokom 12 godina vladavine SNSD-a Opština kontinuirano dobijala negativna ili mišljenja sa rezervom glavne republičke službe za reviziju, a u 2012.godini napravljen je deficit od 2.555.088 KM.

Prethodni načelnik, tvrdi Latinović, odgovoran je i za sklapanje štetnih Ugovora, kao što su ugovori za izgradnju sportske dvorane sa firmom ’’Niskogradnja’’ iz Laktaša i rekonstrukciju i održavanje javne rasvjete sa preduzećem Simens d.o.o. Banjaluka.

Navedeni Ugovori i potraživanja od 35 milona maraka, na osnovu dugoročnih i 9 miliona, na osnovu kratkoročnih kreditnih zaduženja negativno su uticali na stabilnost Budžeta i proizveli katastrofalne posljedice na ukupnu strategiju razvoja opštine, naglasio je Latinović.

Izvještaj o reviziji konsolidovanih finasijskih izvještaja korisnika Budžeta opštine Gradiška za 2012. godinu, biće razmatran na sutrašnjem 11. redovnom zasjedanju SO Gradiška. Nakon ove sjednice, najavio je Latinović, biće prikupljena sva potrebna dokumentacija, na osnovu koje će Javnom tužilaštvu RS biti upućena Inicijativa za ispitivanje odgovornosti u navedenom slučaju, a na osnovu 347. Člana Krivičnog Zakona Republike Srpske.

Vanrednoj konferenciji za medije prisustvovali su i predsjednik i potpredsednik SO Gradiška, Radislav Dončić i Đorđe Krčmar, zamjenik načelnika opštine, Goran Đorđić, i predsjednik Upravnog odbora Agencije za lokalni razvoj opštine Gradiška, Milan Švraka.

Švraka je najavio da će Izvještaj o radu Upravnog odbora i stanju u Agenciji za lokalni razvoj, takođe biti razmatran na sutrašnjem skupštinskom zasjedanju. Agencija je takođe dobila negativan nalaz revizorskog izvještaja, u postupku revizije utvrđeno da knjigovodstveno stanje u Agenciji ne odgovara stvarnom stanju i uočeno je niz nepravilnosti u radu, istakao je Švraka. On je dodao da će protiv odgovornih biti podnesena krivična prijava za nesavjestan rad, a predstavnici lokalne vlasti istakli su da je najodgovorniji za trenutno stanje, zamjenik direktora u Agenciji za lokalni razvoj, Nenad Kesić.

Predsjednik SO Gradiška, Radislav Dončić, istakao je da je, uprkos pokušajima opozicije da obezbijedi novu većinu u skupštinskom sazivu, sadašnja skupštinska većina sa 21 odbornikom potpuno stabilana i da će sve što je načelnik opštine objelodanio na današnjoj konferenciji za novinare, sutra dobiti jedinstvenu podršku skupštinske većine.

(radio gradiska)

video_icon

Jedan komentar na “KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA OPŠTINE GRADIŠKA”

Komentariši