Kultura

Pošto u Novoj Topoli kultura praktično ne postoji, osvrnuću se na 2 kulturna događaja koja su se desila u našoj opštini.
Dodik čuvar Srpske

Prvi kulturni događaj po značaju je održan 03.12.2010 PROMOCIJA KNJIGE „DODIK ČUVAR SRPSKE“ od autora Milana Ljepojevića koji je pred velikim brojem učesnika i poštovalaca Milorada Dodika predstavio sam autor. O knjizi su govorili profesor dr Nenad Suzić i recenzent knjige prof dr Filip Turčinović. Profesor Turčinović je naglasio da knjiga “Dodik čuvar Srpske”, nije hvalospjev Miloradu Dodiku. Svim posjetiocima, Ljepojević je podijelio po primjerak knjige “Dodik čuvar srpske”, a ovu promociju uljepšali su članovi vokalno insturmentalnog sastava Skomrah gal orkestra, Željka Galonje.

Bibliobus

U večernjem programu prvog festivala književnosti „Bibliobus“, koji je organizovalo gradiško Udruženje Jež, poznati beogradski kolumnista i književni kritičar Teofil Pančić, razgovarao je sa piscima iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i drugih gradova. Inače, ovaj dvodnevni festival književnosti zamišljen je tako da se na jedan drugačiji način, uz čitanje i razgovor, pokaže čitalačkoj publici šta ustvari misle pisci, kada stvaraju svoja djela. „Ideja datira još od 2008. godine. Sličan festival pod nazivom Na pola puta održava se u Užicu, što nam je bila inspiracija za Bibliobus“, istakao je predsjednik Udruženja Jež, Neven Rakić. Gosti prve večeri Bibliobusa bili su savremeni pisci Lamija Begagić iz Sarajeva, Goran Vojnović iz Ljubljane i Nenad Stipanić iz Zagreba. U ulozi moderatora našao se pomenuti, Teofil Pančić, koji podržava ovakve festivale i smatra ih potrebnim, naročito u manjim sredinama. Iako se održava prvi put, Bibliobus je izazvao veliko interesovanje Gradiščana. To se moglo zaključiti po broju posjetilaca, različite starosne dobi.

(tekst preuzet od INFO+)

Jedan komentar na “Kultura”

  1. Kukala nam majka ako je ovo kulturni vrhunac opštine!
    Prvi kulturni događaj po značaju je održan 03.12.2010 PROMOCIJA KNJIGE „DODIK ČUVAR SRPSKE“. Ako je ovo prvi,kakav je tek zadnji. Ubij me Bože da ne gledam zlo…

Komentariši