Kultura

Pošto u Novoj Topoli kultura praktično ne postoji, osvrnuću se na 2 kulturna događaja koja su se desila u našoj opštini.
Dodik čuvar Srpske

Prvi kulturni događaj po značaju je održan 03.12.2010 PROMOCIJA KNJIGE „DODIK ČUVAR SRPSKE“ od autora Milana Ljepojevića koji je pred velikim brojem učesnika i poštovalaca Milorada Dodika predstavio sam autor. O knjizi su govorili profesor dr Nenad Suzić i recenzent knjige prof dr Filip Turčinović. Profesor Turčinović je naglasio da knjiga “Dodik čuvar Srpske”, nije hvalospjev Miloradu Dodiku. Svim posjetiocima, Ljepojević je podijelio po primjerak knjige “Dodik čuvar srpske”, a ovu promociju uljepšali su članovi vokalno insturmentalnog sastava Skomrah gal orkestra, Željka Galonje.

Bibliobus

U večernjem programu prvog festivala književnosti „Bibliobus“, koji je organizovalo gradiško Udruženje Jež, poznati beogradski kolumnista i književni kritičar Teofil Pančić, razgovarao je sa piscima iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i drugih gradova. Inače, ovaj dvodnevni festival književnosti zamišljen je tako da se na jedan drugačiji način, uz čitanje i razgovor, pokaže čitalačkoj publici šta ustvari misle pisci, kada stvaraju svoja djela. „Ideja datira još od 2008. godine. Sličan festival pod nazivom Na pola puta održava se u Užicu, što nam je bila inspiracija za Bibliobus“, istakao je predsjednik Udruženja Jež, Neven Rakić. Gosti prve večeri Bibliobusa bili su savremeni pisci Lamija Begagić iz Sarajeva, Goran Vojnović iz Ljubljane i Nenad Stipanić iz Zagreba. U ulozi moderatora našao se pomenuti, Teofil Pančić, koji podržava ovakve festivale i smatra ih potrebnim, naročito u manjim sredinama. Iako se održava prvi put, Bibliobus je izazvao veliko interesovanje Gradiščana. To se moglo zaključiti po broju posjetilaca, različite starosne dobi.

(tekst preuzet od INFO+)

One thought on “Kultura”

Komentariši