Lanac snabdijevanja i proces realizacije

Dropshipping

“Lanac Supply” je fancy termin koji opisuje put proizvoda od začeća do proizvodnje i na kraju do ruke kupca. Ako smo razgovarali s hard-core dobavljačkom lancu i guruima, oni bi insistirali na lancu snabdijevanja proizvoda da dostigne sve od sirovina (kao što su ulje i gume) koja se koristi za proizvodnju stavku. Ali to je malo napeto.

Za potrebe ovog vodiča, mi ne treba da idemo baš tako detaljno. Jednostavno treba da shvatite tri najčešća igrača koji čine lanac opskrbe dropshipping: proizvođači, trgovci na veliko i trgovac.

Dakle, idemo:

Proizvođači – proizvođači stvraju proizvod, a većina ne prodaju direktno. Umjesto toga, oni prodaju na veliko i malo.

Kupovina direktno od proizvođača je najjeftiniji način kupovine proizvoda za preprodaju, ali većina ima minimalne zahtjeve za kupovinu koju morate ispuniti. Vi ćete morati do zaliha, a zatim ponovo kada isporučite proizvode kada ih prodate kupcima. Iz tih razloga, često je lakše kupiti direktno od veletrgovca.

Posrednici – posrednik(veletrgovac) kupuju proizvode u većim količinama od proizvođača, označe ih malo, a onda ih prodaju trgovcima za preprodaju. Trgovci kupuju minimum, znatno manje od količina koje zahtijeva proizvođač.

Posrednici obično drže zalihe proizvoda od desetine – ako ne i stotine – proizvođača i imaju tendenciju da rade u određenoj industriji ili branši. Većina su strogo veletrgovci operateri, što znači da oni prodaju samo trgovcima na malo, a ne direktno krajnjim potrošačima.

Trgovci na malo – Prodavac je svako ko prodaje proizvode direktno krajnjim potrošačima. Ako pokrenete biznis koji ispunjava svoje narudžbe preko dropshipping dobavljačima, ti si prodavac.

Dropshipping je servis, a ne uloga
Primijetit ćete da je “dropshipper” nije jedan od igrača navedenih u lancu opskrbe. Zašto? Jer bilo koji od tri – proizvođač, veletrgovac ili distributer – može djelovati kao pošiljaoc!

Ako proizvođač je spreman isporučiti svoje proizvode direktno kupcu, to je “dropshipping” u vaše ime. Slično tome, trgovac na malo može ponuditi dropship, iako cijene neće biti konkurentne kao kod veletrgovaca, jer ne kupuju direktno od proizvođača.

Samo zato što netko tvrdi da je “dropshipper” ne znači da ćete dobiti veliku cijenu. To jednostavno znači da će kompanija isporučivati ​​proizvode na vaše ime. Da biste dobili najbolje cijene, želite da budete sigurni da direktno radite sa legitimnim veletrgovcem ili proizvođačima, tema će biti pokrivena u dubinu u narednom poglavlju.

Dropshipping u akciji: Proces Order
Sada kada ste shvatiti koji igrači su uključeni, pogledajmo kako se isporučuje narudžba.  Da ilustriramo, slijedit ćemo narudžbu naručenu s testnom prodavaonicom Phone Outlet, internetskim trgovcem koji je specijaliziran za dodatnu opremu za pametne telefone. Phone Outlet isporučuje sve svoje proizvode izravno od veletrgovca kojeg ćemo zvati Veleprodajna oprema.

Evo primjera kako se cijeli proces naručivanja može izgledati:

Korak 1 – Kupac naručuje sa Phone Outleta

Gospodinu Allenu potreban je kofer za svoj novi pametni telefon i naručuje putem web trgovine Phone Outlet. Nakon odobrenja narudžbe događa se nekoliko stvari:

Phone Outlet i gospodin Allen dobivaju potvrdu e-poštom (vjerovatno identičnu) nove narudžbe koju softver generira automatski.

Plaćanje gospodina Allena izvršava se tijekom postupka naplate i automatski će se položiti na bankovni račun Phone Outleta.


Korak 2 – Izlaznica za telefonsku opremu po narudžbi isporučuje dobavljač

Ovaj korak je obično jednostavan kada Phone Outlet prosljeđuje potvrdu o narudžbei putem e-pošte prodajnom zastupniku u Veleprodaji pribora. Veleprodaja pribora sa kreditne kartice naplaćuje se za veleprodajnu cijenu robe, uključujući sve troškove isporuke ili obrade.

Napomena: Neki sofisticirani dropshipperi podržavat će automatsko slanje narudžbi XML (uobičajeni format za datoteke s oglasima) ili mogućnost ručnog slanja narudžbe putem interneta, ali e-pošta je najčešći način slanja narudžbi kod dobavljača dropshippinga, jer je univerzalan i jednostavan za korištenje.

Korak 3 – Veleprodaja pribora isporučuje narudžbu

Pod pretpostavkom da je artikl na skladištu i veletrgovac je uspio uspješno napuniti karticu Phone Outleta, veleprodajni pribor naručuje narudžbu i dostavlja je direktno kupcu. Iako pošiljka dolazi iz veletrgovinske opreme, ime i adresa Phone Outlet pojavit će se na naljepnici povratne adrese, a njen logotip će se pojaviti na fakturi i listiću za pakiranje. Jednom kada je pošiljka finalizirana, veleprodajna oprema e-poštom šalje fakturu i broj za praćenje u Phone Outlet.

Napomena: Vrijeme trajanja naloga na šalterima je često brže nego što mislite. Najkvalitetniji dobavljači moći će poslati narudžbu za nekoliko sati, omogućavajući trgovcima da reklamiraju otpremu isti dan, čak i kad koriste dobavljača koji isporučuje brodom.

Korak 4 – Phone Outlet upozorava klijenta o otpremi

Nakon primanja broja za praćenje, Phone Outlet će klijentu poslati podatke za praćenje, vjerovatno koristeći e-poštu koji je ugrađena u interfejs internetske trgovine. Kada je narudžba poslana, plaćanje izvršeno i obaviješten kupac, postupak narudžbe i izvršenja je dovršen. Profit (ili gubitak) Phone Outleta je razlika između onoga što je naplatio gospodinu Allenu i onoga što je platio veleprodaji.

Dropshippers su nevidljivi
Unatoč svojoj kritičnoj ulozi u postupku naručivanja i ispunjavanja, Dropshipper je krajnjem kupcu je potpuno nevidljiv. Kada se paket primi, na pošiljci će biti samo povratna adresa i logotip . Ako gospodin Allen primi pogrešnu isporuku, on bi kontaktirao Phone Outlet, koji će iza kulisa koordinirati s Veleprodajom kako bi ispravili pogrešku.

U dropshippingu veletrgovac ne postoji do krajnjeg kupca. Njegova jedina odgovornost je zaliha i isporuka proizvoda. Sve ostalo – marketing, razvoj web stranica, servis, itd – je odgovornost trgovca.

Počnite Sada : Pronađite proizvod za prodaju online
SLJEDEĆE POGLAVLJE

3. Pronalaženje i rad s dobavljačima