LATTONEDIL BiH u izgradnji

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela Italijanski LATTONEDIL otvara proizvodni pogon u Agro industrijske zone u Novoj Topoli čija ulaganja vrijednost od 20 milijuna konvertibilnih maraka.

Kompanija LATTONEDIL već godinama posluje u mnogim evropskim gradovima, i da izgradi svoju prvu tvornicu u Bosni i Hercegovini se odlučila za Agro-industrijske zone u Novoj Topoli, jer, po mišljenju menadžmenta kompanije, izuzetno povoljan geografski položaj, blizina Evropske unije i povoljni uslovi za investiranje u zoni.

“U ovom trenutku, LATTONEDIL BiH je  posljednjoj fazi građevinskih radova, i u skladu s poslovnim planovima fabrika treba biti pušten u rad početkom iduće godine”, rekao je direktor i suvlasnik  Šljivar.   Proizvodni kapacitet ove fabrike će zahtijevati angažman od 100 radnika. “U početnoj fazi proizvodnje rad će biti organizovana u jednoj smjeni s oko 30 ljudi, dok je za puni kapacitet proizvodnje, radi u tri smjene, potrebno je do 100 ljudi”, rekao je Šljivar i dodao da je u LATTONEDIL BiH trenutno zapošljava sedam radnika .

Rad na mašinama za proizvodnju krovnih panela je vrlo složen i zahtijeva stručan kadar, a  to je  razlog da je LATTONEDIL BiH uputio grupu radnika u Italiju na obuku.Već četiri mjeseca grupa radnika boravi na stručnoj obuci u Italiji s ciljem da po povratku stečena znanja primjene u proizvodnom procesu ali i da ista prenose na druge radnike , rekao je Šljivar, naglasivši da će fabrika u zoni biti prva  koja se bavi diskontinuiranom proizvodnjom panela. Osim stručnih kadrova za rad na mašinama, proizvodni proces će zahtjevati i angažiranje određenog broja inženjera hemijske tehnologije, mašinskih inženjera kao i programera.

Komentariši