Lažni dokumenti o koronavirusu koriste se za upade u računala

Ovih dana mnogi od nas nesumnjivo stalno provjeravaju vijesti vezane za koronavirus. Također vidimo mnogo pop-up informacija na društvenim mrežama, mailovima, proslijeđene WhatsApp poruke i tako dalje. Međutim, čini se da cyber kriminalci sada koriste našu potrebu za informacijama kako bi došli do podataka koji se nalaze na našim računalima.

Pazite se lažnih dokumenata

Na internetu su otkriveni lažni dokumenti vezni za koronavirus. Na primjer, neki od ovih lažnih dokumenata prerušeni su u izvještaj o situaciji i šalju se putem e-maila. Kad se dokument otvori, malware se pokreće, a ransomware se instalira na računalo korisnika.

Potom ransomware traži od korisnika plaćanje određene sume kako bi otključali njihove datoteke i računalo. Neki od ovih dokumenata mogu čak biti alarmantni, jer u osnovi govore korisniku da su mogli stupiti u kontakt s nekim tko je bio zaražen, pa će sad morati isprintati priloženi dokument, primoravajući korisnika da otvori dokument u procesu.

Ovo je posebno ozbiljno s obzirom na to da mnogi ljudi sad rade kod kuće, na raspolaganju je puno osjetljivih informacija koje ne moraju biti i dobro zaštićene. Nedavni izvještaj je čak otkrio da Apple omogućuje odabranim zaposlenima rad na nenajavljenim proizvodima od kuće, a pretpostavljamo da tvrtka definitivno ne želi da njihovi proizvodi procure na takav način.
geek