Lijevčanska kobasicijada u Novoj Topoli

kobaseU motelu San Marko u Novoj Topoli organizirana je treća Lijevčansaka kobasicijada na kojoj je sudjelovalo 14 natjecatelja iz nekoliko gradova Republike Srpske i Hrvatske.

Višečlani žiri kome je predsjedao Milorad Kenjalović nije imao nimalo lak zadatak da proglasi pobjednika jer su nijanse odlučivale u specijalitetu od mesa , bijelog luka , papra , ljute paprike , soli i drugih začina …

Član žirija Goran Mitrović ističe da je vrlo teško bilo odlučiti koja kobasica zaslužuje da pobijedi zato su imali dugo vijećanje i konzultacije , jer su nijanse odlučivale .

– Teško je bilo odlučiti koja to kobasica zaslužuje pobjedu , jer su sve bile dobre i kvalitetne . Žiri je gledao sve aspekte kobasice od okusa , izgleda , boje , mirisa i svatko od nas je dao ocjene koje su se u ovom momentu činile najbolje – istaknuo je Mitrovič te napomenuo da dobra kobasica mora imati količinu soli optimalnu , blagi okus na ljutinu i da se osjeti blaga primjesa mjelog luka i papra .

Poslije sabranih rezultata članova žirija kobasica Željka Vukelića iz Banjaluke osvojila je najviše bodova i ponijela titulu najbolje Lijevčanska kobasice za 2014. godinu . Milan Trninić motel ” San Marko ” osvojio je drugo mjesto , dok je Darko Kirin proizvođač kobasice iz Siska osvojio treće mjesto .

– Što se tiče tajne spremanja kobasice to je receptura mog mesara dok je odabir mesa bio moj i žiri je odlučo da je trenutno ta kobasica najbolja , iako se konstantno dobra kobasica ne može praviti – rekao je Željko Vukelić .

Kobasoica u Novoj Topoli osim zajedničkog druženja i zbližavanja ima cilj promociju domaće poljkoprivredne proizvodnje .

– Kvalitetna sirovinska baza i umjeće naših stručnjaka u pripremanju mesoprerađevina doprinjelo je da ne samo kobasice iz Nove Topole već i mnogi drugi proizvodi budu cijenjeni i prepoznatljivi I izvan granica Republike Srpske – kaže vlasnik prerade mesa ” Šik ” iz Klašnica Siniša Petraš .

Koliko je kvalitetna kobasica iz Lijevče polja i da li se može svrstati uz čuvene Slavonske specijaliteti od mesa uskoro ćemo saznati , jer većina ušesnika Lijevčanska Kobasicijade natjecat se u travnju mjesecu na Kobasicijade u Hrvatskom mjestu Topolovac .

(glas srpske)

Komentariši