Linux u zdravstvu – smanjenje troškova i dodavanje sigurnosti

Domena zdravstvene zaštite direktno se bavi našim zdravljem i životom. Zdravstvena zaštita je prevencija, dijagnostika i liječenje bilo koje bolesti, ozljede, bolesti ili bilo kojeg drugog fizičkog i mentalnog oštećenja kod ljudi. Zdravstveni sektor se vrlo često bavi hitnim situacijama. Uz neizmjerni prostor za improvizacije, napredni domen zdravstvene zaštite bavi se od telemedicine do osiguranja i bolnica do ambulanti. Sa praktičarima koji rade u više područja poput medicine, kiropraktike, nege, stomatologije, farmacije, srodnog zdravlja i drugih, to je industrija sa složenim procesima i sistemima održavanja orijentiranim na podatke, kojima je često teško ručno upravljati papirologijom.

Potreba je majka inovacija i stoga su ljudi širom svijeta izmislili softver i sisteme za upravljanje:

  • Podaci o pacijentima ili tačnije povijest bolesti
  • Računi i potraživanja za vlastite i nezavisne usluge
  • Upravljanje zalihama
  • Kanali komunikacije između različitih odjeljenja poput recepcije, ljekarske sobe, istražnih soba, odjeljenja, operacijskih dvorana itd.
  • Kontrolirana medicinska oprema i još mnogo toga.

Dakle, štedimo svoje dragocjeno vrijeme, olakšavamo život i minimiziramo ljudske pogreške.

HealthCare integriran s Linuxom: Zahvaljujući velikoj dostupnosti, kritičnim radnim opterećenjima, maloj potrošnji energije i pouzdanosti, Linux se etablirao u Windowsima i Mac OS-u. Sa „ogoljenim“ grafičkim interfejsom i minimalnom verzijom OS-a, pruža snažan poticaj za performanse ograničavajući rad mnogih usluga i direktnu kontrolu nad hardverom. Integracija Linux sa najnovijim tehnološkim rješenjima u zdravstvu (provjerite Elinext zdravstvene rješenja, kao primjer ), poslovi se štedi mnogo uz poboljšanu sigurnost.Linux u zdravstvenim kategorijama

Nekoliko pokretača koji promoviraju Linux u zdravstvu su: 

Otvoreni izvor:  Jedna od najvećih prednosti Linuxa je njegova ušteda troškova licence za zdravstvene organizacije. Većina softvera i programa koji se izvode na Linux OS-u također su uglavnom otvoreni izvori. Svatko može modificirati Linux kernel na osnovu licence otvorenog koda, što rezultira prilagođavanjem prema vašim potrebama. Korišćenjem otvorenog koda nema potrebe za traženjem dodatnih resursa ili potpisivanjem dodatnih sporazuma. Pruža vam neovisnost dobavljača. Uz pouzdanu Linux zajednicu iza koje stoje razne organizacije, imate zadovoljavajuću podršku.

Pouzdana infra za IT rješenja:  U zdravstvu je pristup pravim podacima u pravo vrijeme najvažniji za kvalitetnu njegu pacijenata. IT rješenja koja vješta u simuliranju sposobnosti naših ljudskih mozgova poput automatizacije, objedinjene s umjetnom inteligencijom i blockchainom, imaju za cilj uštedu puno troškova. Međutim, za pokretanje takvih rješenja trebaju vam dostupni pouzdani sustavi 24 * 7 s vrlo velikim kapacitetima upravljanja resursima. Pomoću kontrolnih grupa (Cgroups), značajke Linux kernela, koja pruža mehanizme za particioniranje skupova zadataka, možete dizajnirati višenamjenske sisteme koji izvode više aplikacija za više korisničkih grupa.

Računanje kao platforma:  S više od milijardu uređaja zasnovanih na Linux jezgri, Linux ima mogućnost skaliranja od vrha do dna. Repozitoriji medicinskih kartona, MRI, Ct Scan ili bilo koji laboratorijski uređaj koji se koristi za uzorkovanje izuzetno su usmjereni na podatke, a Linux kao računarska platforma odgovara svima. Farmacija otvorenog koda , put do novih i jeftinijih lijekova, vođena računarskom biologijom, ne može postojati bez takve računalne platforme poput Linuxa.

Podizanje sigurnosne trake: Rješavanje sigurnosnih problema uvijek je stavljalo organizacije na noge. Eric Raymond koji navodi ” S obzirom na dovoljno očnih jabučica, sve su bube plitke ” perspektiva je koja se bavi sigurnosnim aspektima. Linux je uvijek živio s reputacijom sigurne platforme. Prema Linux Foundation, devet od deset najboljih javnih oblaka radi na Linuxu . Uz kontinuirano skeniranje u suradnji s Linux zajednicom, izdaju se neprekidne sigurnosne zakrpe koje su pobudile divljenje tehničkih stručnjaka za pouzdan i siguran sistem za zdravstvenu zaštitu.

Medicinski uređaji i aplikacije:  S aplikacijama koje se izvode na Linuxu, od mobilnih uređaja do glavnog računala, mnoge kritične medicinske aplikacije postavljene su samo na Linux. Nizom alata otvorenog koda dostupnih na Linuxu, koje su razvile i komercijalno podržale razne firme za medicinske uređaje i aplikacije, može rezultirati bržim razvojem medicinskih uređaja i aplikacija. Štoviše, ovi alati u skladu s relevantnim standardima i propisima i testirani u skladu sa zahtjevima, sigurno su blagodat za brži razvoj.

Promjenom tehnologija naš svijet se transformira preko noći. Ipak, zdravstvo, naš sistem za spasavanje, mora se brzo prilagoditi s tačnošću. S više nego ikad dostupnim podacima za pristup, presudno je imati visoku dostupnost, ali uz privatnost. Linux, platforma nezavisna od dobavljača, pruža mnogo bolju stratešku opciju od bilo koje druge. Može biti mala krivulja učenja dok usvajate Linux sistem (wrt naredbe, GUI i sve ostalo), ali dugoročno gledano to je otvoren i fleksibilan pristup stvaranju ili dizajniranju zdravstvenih procesa i radnih tokova.

Alex Gosselin, programer i poslovni analitičar