Ljubav i entuzijazam na izdisaju

Piše: Dimitrije Grčić iz Gradiške

U današnje vrijeme čovjek je zaboravio ljubav i žudi za svjetovnim predmetima, gdje sa uzvišenim egom, pohlepom i nedodirljivošću uništava sve vrijednosti, pa i u najljepšoj drevnoj igri-šahu, stoga je nepodnošljivo stanje po šahovskim savezima i klubovima.

Ako ljubavi u nama nema, a onda čega ima? Ničega.

Imam sasvim čistu namjeru, da iskreno i nesebično predstavim, rekao bih, vječitog entuzijastu gospodina Husrefa Bradarića, koji ne štedeći svoj trud i rad u Mjesnoj zajednici Liskovac, osniva i registruje u ŠSRS ŠK“Liskovac“Liskovac, zarad budućnosti ljubitelja šaha u njihovom mjestu.

Ovo je svijetli primjer, kasko se treba sa ljubavlju raditi za dobrobit mladih naraštaja, za mnoge šahovske klubove na teritoriji opštine Gradiška, po gotovo za ŠK“Kozara“Gradiška, o kojem sam mnogo pisao i na ovom divnom internetskom portalu.

Kao mladi šahovski klub koji egzistira oko pola decenije u velelepnim prostorijama, koje su u samoj finalnoj završnici, dali su sebi u zadatak, da svake godine organiziraju otvoreni šahovski turnir, povodom vjerskog praznika Bajram, na čemu i uspjevaju, jer se svake godine odaziva sve veći broj učesnika iz okolnih mjesta.

Ove godine 09.07.2016. održan je OTVORENI PETI TRADICIONALNI SAHOVSKI BAJRAMSKI TURNIR –LISKOVAC 2016, na kome su učestvovali šahisti iz Liskovca, Gradiške, Nove Topole i Gornjih Podgradaca, koji je protekao u najboljem redu, uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

13592612_1292939977402855_1060946321124572675_n

Prvo mjesto je zasluženo osvojio CM Latinčić Nenad, član ŠK“Lijevče“ Nova Topola, sa osvojenih 7/6,5 Pts, a II mjesto je osvojio Vučkovac Branislav, član ŠK“Potkozarje“ Gornji Podgradci sa osvojenih 7/5 Pts, dok je prošle godine I mjesto osvojio FM Gavrić Miladin iz Banje Luke ( Generalni sekretar ŠSRS ) sa osvojenih 7/6 Pts, i II mjesto sa isto toliko Pts CM Lendić Goran iz Gradiške.

sah2015sahnl

ŠK“Liskovac“Liskovac svake godine za spomenuti turnir dodjeljuje 6 novčanih nagrada, diplome i robne nagrade, i naravno za prvoplasirane šahiste pehare, te kao pravi domaćini, počastili su sve prisutne u toku turnira sa pićem i hranom.

Na početku spomenutog šahovskog turnira, Direktor turnira Prof. Hadžialagić Hikmet je rekao, da će se ove godine u Novembru održati i Memorijalni šahovski turnir „Dr.Remzo Suhonjić“, tako da će ŠK“Liskovac“ Liskovac održavati godišnje dva turnira, te da će od iduće godine učestvovati na II ligi ŠSRS, što je na kraju potvrdio i gospodin Husref Bradarić.

Jedan komentar na “Ljubav i entuzijazam na izdisaju”

  1. Prije svega bih želio da se zahvalim uredniku http://www.nova-topola.rs.ba/about/ ,što je okačio ovaj naslov, te koristim priliku da u komentaru dodam neke detalje, koji će upotpuniti naslov. Kao ljubitelj šaha, šahista i šahovski sudija bez zvanja, sudio sam i kompjuterski parovao sa programom Swiss Manager tri poslednja šahovska turnira u Liskovcu: http://chess-results.com/tnr229941.aspx?lan=1&wi=821&turdet=YES
    Aristotel: „Kada bi na zemlji vladala ljubav, svi zakoni bi bili suvišni“ pa tako i šahovska pravila.
    Zaista čudno, skoro 3 decenije se vrzmama oko ŠSRS, kako bi položio sudijsko zvanje, ali nikako nisam uspio, jer iste osobe koje su zaposjele svez se samo rotiraju, neprikosnoveno drže pozicije, a famozni seminar za šahovske sudije održavaju što dalje od sjedišta Banja Luka, najbliže mjesto je Neum. Nije teško pogoditi zašto je to tako, i eto, kao šahovski sudija bez zvanja sam počeo prvi kompjuterski parovati u Republici Srpskoj još daleke 2008.godine, što neke Međunarodne sudije koje drže monopol nad tim dodatnim pozivom, ni dan danas to ne rade. Zbog pohlepe i nedodirljivosti i straha od boljih, te iste osobe ŠSRS dovode u očaj, pa su mnogi otvorili škole šaha za djecu i mlade, kako bi spojili ugodno sa korisnim, po meni neviđena bruka, da za šuveljivo znanje naplaćuju djeci časove šaha, što sam dosta puta pisao u svojim komentarima. Malo koji šahista želi da pročita šahovska pravila, bitno ih je znati, skoro kao i samu igra, stoga kao sudija ne tajim svoje znanje, koje sam stekao učeći, već neposredno pred sam početak prvenstva ili turnira upozoravam na bitne detalje koji mogu da dovedu do neželjenih problema, dakle želim biti pragmatičan, i nikada nisam donio pogrešnu odluku.

Komentariši