Market “Makea” se zatvara

Još jedan market u Topoli se zatvara. Poslije 23 godine rada ‘Makea MD’ 31.08.2019. prestaje sa radom i pored Konzuma koji je zatvorio prije nekoliko mjeseci je drugi u ovoj godini.

Market Makea

Treba reći da je krajem 2018. otvoren i jedan novi market ‘Kort’ koji je povećao konkurenciju.

Zašto se zatvaraju marketi

Da podsjetim broj potrošača proteklih godina je drastično opao zahvaljujući prvenstveno iseljavanju mlađih i radno sposobnih na zapad koji sa sobom vode i porodicu koji su i bili najkvalitetniji kupci.

Ostali su penzioneri i oni koji još nisu otišli, čekaju na red ili su zaposleni u institucijama sistema. Na većinu od ovih koji su se zaposlili zahvaljujući partiji se može računati da neće otići i ostaju potencionalni kupci.

Kupovna moć penzionera je nikakva i sem osnovnih namjernica za preživljavanje drugo rijetko kupuju, pa računati s njima kao na kupce od kojih se može profitirati nije realno.

Penzioneri koji su penzije zaradili u inostranstvu su sada i najpoželjniji kupci, ali nema ih mnogo.

Potrošači su i djeca koji idu u školu, ove godine upisano je 846 đaka, nekada je bilo i 1250 đaka, što je dokaz da nas je svake godine manje i da je to postalo trend.

Ima i onih koji još mogu da troše sve više troše kupovinom preko interneta, svakodnevno možemo vidjeti dostavna vozila da vrše dostavu i to je promet firmi iz federacije koji su shvatili ranije da trgovina klasićna umire i da online trgovina je ta koja ima budućnost.

Kako ništa ne stoji u toku su radovi na još jednom marketu ‘Tropic’ u prostoru koji je koristio ‘Konzum’ i trebalo bi da se otvori u toku godine, da li su i oni promašili cilj ostaje da se vidi, uglavnom bez otvaranja najavljenih proizvodnih pogona i dolaska novih stanovnika ovo sve će biti promašene investicije.

Grad ili nešto drugo koji ne vodi takvu politiku da su svi građani ravnopravni u svim segmentima funkcionisanja nema budućnost ili ta budućnost dolazi puzeći, ostaju bez stanovništva.

Komentariši