Međuopštinskom suradnjom do održivog regionalnog razvoja

IMG_16661

U prostorijama Administrativne službe Opštine Gradiška danas je održan radno-konzultativni sastanak predstavnika Opština Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac i predstavnika GIZ-a Bosne i Hercegovine i Njemačke. Pomenute četiri Opštine kreatori su Regionalne strategije ruralnog razvoja od 2012. do 2015. godine koja predstavlja programski dokument koji treba da doprinese učinkovitijem i efektivnijem upravljanju razvojem ovih opština, a kroz smjernice za razvoj prioritetnih područja i to infrastrukture, poljoprivrede, razvoja malih i srednjih poduzeća, zaštite okoliša i razvoja ljudskih resursa.

Uwe Krapiz, direktor LAG-a Regina Nojmarkt iz Njemačke istakao je da je ovaj vid međuopštinske suradnje i zajedničkog strateškog djelovanja izvrsno rješenje u smislu približavanja Europskoj uniji iz razloga što se sve više fondova EU vezuje za sudjelovanje s donje razine.

Predstavnici opština sudionika Regionalne strategije izrazili su zajedničko opredjeljenje da je spomenuti projekt od velikog značaja za održivi lokalni i regionalni razvoj, te su u tom kontekstu dali punu podršku njegovoj daljnjoj provedbi.

Na sastaku su dogovoreni i naredni koraci djelovanja koji se odnose na donošenje zajedničkog akcijskog i financijskog plana funkcioniranja LAG-a, izbor marke i slogana regije, te imenovanje regionalnog menadžera koji bi radio na implementaciji projekata koji su predviđeni Regionalnom strategijom.

Predmetna strategija predviđa najmanje 20 investicija u gospodarstvu regije u iznosu od 20 milijuna KM i 1000 novootvorenih radnih mjesta do kraja 2015. godine.

Komentariši