Microsoft brod usmjeren ka Linux kernelu u sustavu Windows 10

Dostupno u testiranju ovog ljeta

Microsoft je iznenadio mnoge u Linux zajednici razvojem u posljednjih nekoliko godina.Iznenađenja su uključena i donosi stvari poput Bash ljusku u Windows ili  OpenSSH u Windows 10 , pa čak uključujući i Ubuntu, SUSE Linux i Fedoru u Windows Store. Microsoft sada ide još dalje, s planovima ka Linux kernelu u Windows 10.

“Ovoga ljeta, mi ćemo uključiti u kući custom-built Linux kernel za podršku najnovijoj verziji Windows podsustava za Linux (WSL),”objašnjava Microsoft voditelj programa Jack Hammons . „Sama jezgra u početku će se temeljiti na verziji 4.19, najnovije dugoročno stabilno izdanje Linuxa. Kernel će biti ponovno postavljen na oznaku novih dugoročno stabilnih izdanja kako bi se osiguralo da WSL kernel uvijek ima najnoviju Linux dobrobit.”

Microsoft integracija Linuxa u Windows 10 će biti instalirana preko Windows Store. To je veliki pomak za Microsoft, te je prvi put da je Linux kernel će biti uključen kao dio sustava Windows. Čini se da to Linux kernel integracija bit će dostupna kasnije ove godine, sa sustavom Windows 10 ažuriranjima koja se pod kodnim imenom 19H2.

Za programere dramatično bi trebao poboljšati performanse Microsoft Linux podsustav u sustavu Windows. Microsoft je također obećao da će ažurirati ovaj kernel putem servisa Windows Update, a to će biti u potpunosti otvoren izvor sa sposobnošću za programere za stvaranje vlastitog WSL kernela i pridonijeti promjenama.

Microsoft je također najavio Windows Terminal danas novu aplikaciju za Windows. Dizajnirana da bude središnje mjesto za pristup okruženjima poput PowerShell, cmd i Windows podsustav za Linux (WSL).

Komentariši