Milioni iz inostranstva za komunalne projekte u Gradiški: Kamerama snimaju i čiste podzemne vodove

Komunalno preduzeće “Vodovod”, koristeći donaciju Vlade RS od 1,5 miliona KM te uz vlastito učešće, započelo je temeljito snimanje i čišćenje 30 kilometara kanalizacione mreže. To je od presudne važnosti za sanaciju kanalizacionih vodova koji nisu čišćeni više od 40 godina, uklanjanje taloga te projektovanje i proširenje mreže na više prigradskih naselja.

U “Vodovodu” naglašavaju da je veći dio kanalizacionih instalacija zapušten i oštećen usljed slijeganja zemljišta, potkopavanja tokom poplava i dotrajalosti instalacija.

-Dio kanalizacione mreže moraćemo otkopati i zamijeniti betonske cijevi uz prethodnu nivelaciju terena. Koristeći savremenu opremu, u većini slučajeva to ćemo uraditi bez velikih zahvata, ulaskom u podzemne instalacije i kolektore.

Snimanje, čišćenje i rekonstrukcija su osnov za proširenje ovog komunalnog objekta, što je jedan od prioritetnih zadatak za naše preduzeće i gradsku upravu – naglasio je Sandro Zeničanin, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Gradiška. Planirano je da snimanje i čišćenje kanalizacione mreže bude završeno do kraja ljeta a izvođači su “Eko Trejd” iz Gradiške i “Vodovod” Banjaluka.

Ovim je praktično započeo višegodišnji projekat komunalne infrastrukture višemilionske vrednosti kojim će, za četiri godine dugoročno biti riješeno nekoliko vitalnih problema. Najvažniji su, dugo zagovarana izgradnja kanalizacione mreže kojom će biti obuhvaćeno višestruko veće područje od sadašnjeg, izgradnja prečistača za fekalije nekoliko kilometara nizvodno od grada i zaštita izvora pitke vode u Žeravici.

-Njemačka Razvojna banka nam je obezbedila donaciju od 21 milion KM a Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SEKO) donaciju od osam miliona maraka plus Vlada Republike Srpske 1.500.000 KM. Ovim novcem računajući takođe na pomoć gradske uprave i vlastito učešće, sasvim je izvjesno da ćemo uraditi kapitalne poslove. To će Gradišku svrstati u red sredina koje su na optimalan način uredile komunalnu oblast – kazao nam je Zeničanin podsjećajući na nedavno modernizovan sistem snabdijevanja vodom gradske zone te najvećih naselja u Lijevču i Potkozarju.

Sada je primarna izgradnja kanalizacionog sistema u zoni gradskih bunara pitke vode u Žeravici a potom naseljima Hipodrom, Kruškik i Obradovac. Uporedo sa ovim poslovima koji će, prema planovima KP “Vodovod” početi krajem ljeta, slijedi projektovanje kanalizacione mreže u naseljima nizvodno od grada, prvenstveno u Kozincima. -Jedan od ključnih poslova na čemu se ovdje insistira nekoliko decenija je izgradnja prečistača za fekalije i otpadnu vodu u Mačkovcu.

Sandro Zeničanin, direktor KP “Vodovod” Gradiška

Za sada, fekalije se izlijevaju u Savu sasvim blizu centra grada, što je u ekološkom smislu nedopustivo. Jedan od naših zadataka jeste upravo očuvanje prirode, eliminisanje faktora zagađenja u gusto naseljenim mjestima i zaštita vodenih tokova – naglašavaju u gradiškom “Vodovodu”. U okviru istog projekta planirana je nabavka savremenog vozila za snimanje i čišćenje kanalizacionih vodova. Time će troškovi ovih poslova biti umanjeni a rad efiaksniji.

Vodovod za sela ispod Prosare

U KP „Vodovod“ navode sasvim izvjesnim izgradnju vodovoda u Bistrici, Gašnici i Vrbaškoj, naseljima ispod Prosare sa 2.000 stanovnika. Novac za ovaj projekat obezbijedila je Vlada Češke u iznosu od 1.500.000 KM. Glavni vod od Gradiške do ovih naselja dug je devet kilometara. Radovi će početi u septembru ove godine a po završetku, za godinu dana, time će biti znatno prošireno gradsko područje koje se pitkom vodom snabdijeva sa bunara u Žeravici.

Savremeni sistem vodosnabdijevanja

U Gradiški je letos rekonstruisan vodotoranj u Žeravici i uspostavljen savremeni sistema upravljanja i monitoring vodosnabdevanja. Gradonačelnik Zoran Adžić smatra da je riječ o kapitalnom projektu vrijednom 2,5 miliona KM. On naglašava da je cilj ovog projekta, kojeg su finansirali grad Gradiška, uz donacije Vlade Republike Srpske te inostranih finasijera obezbeđenje dovoljnih količina vode sa izvora u Žeravici za period od 30 godina.

-Zamenjeni su cjevovodi, komore, ventili, izrgađeni vodovi za rezervno napajanje u slučaju zastoja vodotornja – rekao je Sandro Zeničanin. On je podsjetio da je takođe izvršena građevinska adaptacija vodotornja, cjevovoda  i rezervoara te uspostavljena potpuna automatizacija eksploatacije bunara i rada pumpi. Zeničanin je istakao da je riječ o najsavremenijem sistemu monitoringa i upravljanja vodosnabdijevanjem.

srpskainfo

Komentariši