MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA BiH S NAČELNIKOM OPŠTINE POSJETIO TRI IZVOZNO ORJENTISANE GRADIŠKE FIRME

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović posjetili su 12. septembra izvozno orijenisane firme sa područja Gradiške, firmu „Tikt manufaktura“, tapetariju „Nikolić“ i firmu „Golić trejd“.
Riječ je o uspješnim firmama iz oblasti metalske, drvne i prerađivačke industrije koje svoje proizvode najvećim dijelom plasiraju na inostrano tržište.
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, istakao je da poslovanje ovih firmi govori da Gradiška ima izvanredan privredni potencijal i da je to kombinacija jedne velike umješnosti i hrabrosti domaćih privrednika i agilnosti i posvećenosti razvoju ljudi koji vode Opštinu Gradiška.
„Firme koje su u punoj snazi i žele da se razvijaju govore da ima prespektive i daju optimističan osjećaj. Kada vidite firmu „Golić trejd“ koja je u velikoj ekspanziji, tapetariju „Nikolić“ koja posjeduje izuzetan kapacitet i  „Tikt manufakturu“ koja 99 odsto robe izvozi u Njemačku vidite da treba mnogo više samopouzdanja i da sa mnogo više snage pristupimo vlastitom razvoju“, rekao je Crnadak. On je izrazio zadovoljstvo što privreda Gradiške daje značajan doprinos afirmaciji, ne samo opštine Gradiška, već i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naglasivši da će sa funkcije koju trenutno obavlja u saradnji sa vlastima u Gradišci učiniti sve da se taj razvoj nastavi.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, istakao je da je ključ uspjeha za izlaz iz postojećeg stanja i krize podizanje privrede i veće zaposlenosti zbog čega se lokalna vlast trudi da na razne načine podrži lokalne privrednike.
„Jedan od načina da se intenzivira rast privrede bilo je formiranje Privrednog savjeta opštine Gradiška, izrada Kataloga privrednika sa područja naše opštine, kao i uspostavljanje konekcije sa brojnim međunarodnim organizacijama kako bi se obezbijedila donatorska sredstva za uvođenje sistema kvaliteta, izradu biznis planova i svega onoga što može pospješiti poslovanje gradiških privrednika“, rekao je Latinović. On je istakao da je orjentacija lokalne vlasti u proteklom periodu, a i u narednim godinama, vezana za podizanje privredne aktivnosti na prostoru Agro-industrijake zone u Novoj Topoli i planove definisanja nove poslovne zone „Liman“, te da ga raduje činjenica da firme koje uspješno posluju na području Gradiške pokazuju da se može računati na stabilan privredni rast u budućnosti. Latinović je ocijenio da za ukupno podizanje privredne aktivnosti na ovim prostorima nedostaju mjere ekonomske politike, podrška Vlade Republike Srpske i povoljniji poslovni ambijent na nivou BiH.

Firma „Tikt manufaktura“ d.o.o., koja zapošljava 42 stručno osposobljena radnika, bavi se CNC obradom metala i nemetala za kupce iz sektora autoindustrije, te industrije mašina i opreme. Proizvode dijelove za manje serije sportskih automobila marki Mercedes, Porše, Audi, a izvoze gotovo sto odsto proizvoda pretežno na njemačko tržište.
Tapetarija „Nikolić“ , koja trenutno zapošljava 50 radnika direktno u proizvodnji, orjentisana je na proizvodnju tapaciranog namještaja. Oko 70 odsto svojih proizvoda izvozi u susjedne zemlje i inostranstvo.
Firma „Golić trejd“ d.o.o. bavi se prometom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnjom stočne hrane, gdje konstantno povećava obim proizvodnje, a većinu proizvoda takođe plasira na inostrana tržišta.

(OG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *