MIRKOVI BURNI PENZIONERSKI DANI: Spasava napuštene pse, juri pljačkaše i daje prvu pomoć zbog putokaza

Nevjerovatni pehovi prate Mirka Đukića, penzionera iz Nove Topole, koji spasava napuštene pse, rastjeruje pljačkaše, podešava putokaze i čuva životnu sredinu.

Đukić kaže da se mnogi društveni problemi prvo iskazuju i prelamaju u njegovom dvorištu, valjda zato što je kuća pored važnog puta, na najvećem lijevčanskom raskršću, i što pored nje prolazi mnogo ljudi sa svakojakim namjerama, sklonostima, nevjerovatnim maštarijama…

– Kod mene se uvijek nešto dešava, a primjera ima na pretek. Kada sam se prije nekoliko dana vratio iz ribolova u Trošeljima zatekao sam psa u dvorištu vezanog lancem za ogradu. Pomislio sam da ga je neki savjesni domaćin privremeno privezao dok završi poslove ali se ispostavilo da nije tako – požalio nam se Đukić naširoko obrazlažući najnovije nedaće zbog šarenog psa nepoznatog vlasnika.

– Dugo sam se borio s vlastima i putarima da podignu naviše metalnu tablu s putokazom za crkvu, ispred moje kuće. Prvo sam ja razbio čelo i glavu, a poslije i mnogi drugi. Najviše problema bilo je srijedom, na pazarni dan u Topoli. Babe i stariji ljudi, koji ne ne obraćaju pažnju, udarali su često glavama o putokaz i krvavi padali na pločnik kao vrapci poslije udarca u staklo. To je bila stalna zveka, vriska i galama. Ja sam za njih bio prva pomoć sve dok se nisam izborio, uz vašu pomoć i javnu kritiku, da se putokaz podigne na pristojnu visinu – podsjeća Mirko Đukić na svoje i opštenarodne probleme.

Pričom nas vodi i na filmsku potjeru za pljačkašima banke. O njegovom poduhvatu izvještavali su mnogi mediji u regionu.

– Kod mene u kući, u mom poslovnom prostoru bila je banka. Pred zoru, nešto je jako lupnulo. Sjećam se dobro, bilo je oko tri iza ponoći. Kuća se zatresla, a potom su zaškripale gume vozila. Istrčao sam bos i u pidžami. Odmah sam shvatio da se radi o pljački. Razbojnici su izvalili pola zida i na sajli vukli bankomat koji se tumbao cestom. Potrčao sam za njima, zavikao, jedan pljačkaš mi je zamalo umakao da ga ne uhvatim. U toj borbi, bankomat se otkačio, a oni su pobjegli prema Rovinama –  opisuje Mirko poduhvat kojeg i sada Topolčani prepričavaju.

Kasnije je policija utvrdila da su pljačkaši provalili vrata i prozor, sajlom opasali bankomat sa dijelom zida i potegli. Kuća je demolirana, ali pljačka nije uspjela.

Penzioner u pripravnosti

Mirko Đukić kaže da je malo dana u godini bez problema i nedaća.

– Ne znam zašto se sve kod mene dešava, to je nevjerovatno. Ja sam jedini penzioner u Topoli koji je stalno u pripravnosti, spavam kao zec, a od kuće ne smijem daleko, jer se za časak nešto dogodi što me poslije danima okupira, obuzme i optereti – požalio nam se Đukić.

Komentariši