ISTORIJA

O Nove Topoli i istoriji nastanka nema pouzdanih podataka, od prije osnivanja Windhorsta.
Postoji vjerovatnoća da na mjestu današnjeg mjesta Nova Topola postojao grad livač, koji je po pretpostavci bio centar Kobaškog kadiluka.
Po okupaciji Bosne od strane Austrougarske 1879 godine doselilo se na područje Nove Topole 14 porodica iz sjeverozapadne Njemačke iz Essena, a naredne godine još 6 porodica. Ovi kolonisti su nazvali svoje naselje Windhorst po Ludwigu Windthorstu, njemačkom političaru. Dolaskom ovih doseljenika i primjenjivanjem savremenijeg načina obrade zemlje, stvaraju se modernija gazdinstva, a time samo naselje dobija veću ekonomsku ulogu, kako kroz povećanu robnu proizvodnju i razmjenu, tako i kroz intezivnu izgradnju samog naselja. Narednih godina, iz Njemačke i Austrije nastavleno je doseljavanje porodica u sve većem broju, tako da se ova kolnija protezala duž sadašnjeg puta Gradiška – Banja luka od 15 km, pa je kasnije podijeljena u tri dijela Unterwindhorst, Mittelwindhorst i Oberwindhorst.

Prvi od tih kolonista došli su zapravo na inicijativu jednog njemačkog svećenika koji je u vjerskom časopisu u Njemačkoj objavio oglas u kojem je pozvao pobožne seljake da se presele u Bosnu. Tako su stigle porodica iz Sleške i Porajnja, pokupovale zemlju blizu hrvatske granice i osnovale naselje koje je dobilo službeno ime “Windhorst“. Dijelu tog naselja nadjenuli su ime “Rudolfstal” prema prestolonasljedniku Rudolfu nakon njegova posjeta Bosni 1888. godine. Vlasti su bile naklonjene tim doseljenicima i odobravale im porezne olakšice.

1918 godine po uspostavljanju kraljevine SHS naselje dobiva naziv Nova Topola koji se ponovo mjenja u Windhorst 1941 godine po okupaciji, a vraća na Nova Topola 1945 godine po oslobođenju.


	

Sami pali, sami se porobili.