Česi u Novoj Topoli

Pregledaj u novom prozoru

farma u Windthorstu 1895. god.
farma u Windthorstu 1895. god.

Nova Topola je bila nekompaktna česka seoska zajednica, smještena u okviru bogate njemačke kolonije, bivšeg Windhorsta.

Prvi Česi koji su se tamo doselili još 1878 je bila porodica Pacakova iz Bugarske, da bi im se uskoro pridružila i porodica Jarošova iz Morave, a poslije njih i porodice iz čeških sela u Slavoniji, Velikog Zdenca i Lipovljana.
 
Ferninand Pacek

vjenčani list Ferdinanda Pacaka
 
krsni list Johane Pacak

Po popisu iz 1921. u Novoj Topoli je živjelo 99 Čehoslovaka, no prema pisanju Jugoslávštíh Čechoslováka u mjestu je živjelo u 1933. godini oko 35 čeških porodica. U taj broj dopisnik je vjerovatno računao i češke porodice koje su živjele u obližnjim selima Krnetama, Mahovljanima i Aleksandrovcu. Oni su osnovali Češku besjedu (Česku Besedu) prethodne 1932. godine. Prvi predsjednik je bio Karel Prohazka (Karel Procházka), a potpredsjednik Josef Socha, i sekretar Josef Blaha (Josef Bláha). Društvo je imalo oko 40 članova u tim ranim godinama, a održavali su svoja okupljanja u privatnim kućama, ili gostionicama.

vršalica Pacek

Tokom tih godina Beseda je imala dosta bogatu aktivnost, prije svega u organizovanju pozorišnih predstava. Osim toga organizovane su i razne proslave, od kojih su neke: 28. Oktobra, zatim roñendan Tomaša Masarika, kao i zabave za Božić i Uskrs, na kojima su izvođene dječje predstave i pjevane češke pjesme. U 1936. godini članovi društva su osnovali fond za izgradnju zgrade u kojoj bi bile smještene prostorije društva, no zbog izbijanja rata nije nikad došlo do njegove izgradnje. U 1937. godini je došlo i do prve posjete zvaničnika saveza, iz Osvetoveho Odbora u Zagrebu, Kolarika i Prichistala koji su prisustvovali sastanku na kojemu se po novinskom izvještaju okupilo preko 200 Čeha.

U samom selu je tada bilo oko 60 djece školskog uzrasta, koji su u nedostatku češke, kao posljedica naseljavanja u kompaktnoj i naprednoj njemačkoj koloniji Windhorstu, djeca su išla u njemačku školu, a bogoslužba se odvijala na njemačkom jeziku. Kao još jedna posljedica toga, bio je kompletni nedostatak češkog kulturnog i društvenog života, a osnivanje Češke besjede, doma i češke škole je moralo pričekati tridesete godine XX vijeka.

Zbog toga je na tom velikom sastanku pokrenuta inicijativa da se izgradi i pokrene češka dopunjujuća škola. Ona je prije svega zbog brojnosti i dobrog materijalnog stanja češke zajednice 302 u tom razuđenom selu i pokrenuta 1939. godine, i radila je do okupacije Jugoslavije.

Nova Topola je bila jedno od najbogatijih sela na području Bosne i Hercegovine. Smještena u najplodnijoj ravnici u BiH, Lijevče polju, i zahvaljujući intenzivnoj zemljoradnji na višem nivou koju su pokrenuli njemački i češki kolonisti u tome mjestu, češka zajednica u tom mjestu je bila bogatija od drugih čeških kolonija smještenih na neplodnijem brdovitom zemljištu.

Nova Topola nije tipično selo bosanskog tipa, već je po svome karakteru selo „panonskog tipa“ razuđeno po ravnici, uz magistralni put koji prilazi kroz selo.. Zbog toga su Česi u tome selu bili i po nekoliko kilometara udaljeni jedni od drugih, neki čak i 10 km.

Sami pali, sami se porobili.