Dragiša Milijević

dragisam

U Novoj Topoli poslije dodijeljivanja ulica dobili smo i ulicu Dragiše Milijevića. Ko je Dragiša Milijević?

hurricaneIIB
hurricaneIIB

Dragiša Milijević je bio kapetan I klase komandir 106. lovačke eskadrile  Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije koja je bila stacionirana u Bos. Aleksandrovcu. Rođen  15.06.1907. u Negotinu. Osnovnu školu završio je u Trnjanu, gimnaziju u Negotinu i Zaječaru, a Vojnu Akademiju u Beogradu.

Avioni Četvrtoga lovačkoga puka dejstvovali su 7. aprila 1941. god. kao pratnja avionima Osmog bombardesrskog puka koji je napao ciljeve u južnoj Austriji. Bio je to jedini slučaj sadejstva lovačke i bombardesrske avijacije JKRV tokom aprilskog rata 9. aprila, oko 14 jugoslovenskih aviona IK-2 poletjelo je sa aerodroma Bos. Aleksandrovac kako bi presreli nekoliko neprijateljskih izviđački letjelica, ali bezuspješno. Nedugo zatim uslijedio je napad 27 njemačkih lovaca na aerodrom Rovine, na kojem je bio stacioniran Osmi bombarderski puk. U susret neprijatelju poletjelo je 5 (prema nekim izvorima 8) aviona Hoker Hariken i 5 aviona IK-2. formaciju jugoslovenskih lovačkih aviona predvodio je komandir 106. lovačke eskadrile kapetan I klase Dragiša Milijević. Kapetan Milijević uspio je da obori 2 neprijateljska aviona prije nego što je pogođen. Međutim, iako u oštećenom avionu, nastavio je borbu i oborio još jednog njemalkog lovca prije nego što je njegova letjelica u plamenu srušila se kod sela Rovine. U ovoj borbi oboren je i narednik Mitić koji se spasio iskakanjem.

IK-2
IK-2

Dragiša Milijević je bio među 20 odlikovanih pilota Kraljevine Jugoslavije aprilskoga rata 1941. Piloti su odlikovani za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u odbrani jugoslovenskog neba u aprilskom ratu 1941. godine ukazom predsjednika SCG 2004. godine.. Na svečanosti u Palati federacije Odlikovanja viteškog mača uručena su potomcima komandira 106. lovačke eskadrile kapetana prve klase Dragiše Milijevića.

Komentariši

Sami pali, sami se porobili.