Naziv Wind(t)horst i Nova Topola

Interesantno je da imamo dva naziva Windhorst i Windthorst. Topola se ispravno trebala nazivati Windthorst, ali je čovjek koji je unosio naziv u odluku o imenu ispustio slovo “t” i otuda službeni naziv je Windhorst.
Windthorst
1879. god. u Septembru ispred 20 porodica Johann Ernst i Michael te Best su poslani u Bosnu da pronađu i kupe zemlju. Oni su odsjeli u samostanu Marija Zvijezda i počeli sa potragom za zemljom. Poslije 4 nedelje su saznali da Arif Šibić prodaje zemlju kod Gradiške. Oni su došli u Rovine 24. Oktobra 1879 i kupili zemlju za 3500 forinti. Proslavljajući kupovinu razgovarali su kako da nazovu naselje i složili su se da to bude po Ludwigu Windthorstu(17 Januar 1812 – 14 Mart 1891) političkom lideru Katoličke Partije Centra, a na prijedlog Michaela te Besta. Za  24. Oktobar 1879. godine može se reći da je Topola dobila naziv Wind(t)horst i da je to ujedno i rođendan naselja.

Windthorstu je dodjeljen novi naziv Nova Topola po završetku Prvog svjetskog rata  uspostavom Kraljevine SHS. Pošto nisam uspio pronaći izvor oko preimenovanja predpostaviti je da je na nekom mjestu izvan Windthorsta došlo do ideje oko imena, pa tako smo ostali uskraćeni za informaciju na čiji prijedlog je dato ime Nova Topola i zašto? Teško bi bilo predpostaviti da su stanovnici Windhorsta dali to ime pošto su uglavnom bili u pitanju nijemci. 1941. Novoj Topoli nijemci ponovo vraćaju staro ime Windhorst, a Novoj Topoli se vraća naziv Nova Topola 1945. poslije iseljavanja nijemaca 1944. godine .

Po onome kako stoji u nekim spisima Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine je 26. maja 1920 dostavila popis svih mjesta kojima su izmjenjana imena za službenu upotrebu i među njima izmjenu za Windhorst gornji, donji i srednji u Gornje, Donje i Srednje Rovine, međutim čini se da je riječ o Novoj Topoli i da je greška u pitanju.

Komentariši

Sami pali, sami se porobili.