München se ponovno vraća na Linux

Zavrzlame oko Münchena, Linuxa i Windowsa ne prestaju, a čini se da je pitanje korištenja operativnog sustav u gradskim institucijama postalo političko pitanje. Dakle, ponajveći njemački grad vraća se na Linux. Nakon što je već bio “na njemu” pa 2017. prešao natrag na Windows.

Naime, odluka o prelasku na Linux stupila je na snagu 2003., što je značilo da sva gradska tijela te njihovi srodni uredi prelaze na tada za njih apstraktni operativni sustav. Činilo se to hrabro i pomalo luckasto jer trebalo je sve zaposlene educirati, trebalo se umnogočemu prilagoditi i baš kad se činilo da stvari funkcioniraju, 2017. je izveden prijelaz na Windows 10, koji se trebao obaviti upravo s 2020.

To je značilo da 29.000 računala “dobiva” Microsoftov operativni sustav. Kao glavni se razlog navodio Office, bez kojeg se ipak navodno nije moglo u poslovanju Grada. Ali, nije to navedeno kao jedini razlog. Glavni je bio u slabijoj produktivnosti zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav.

Iza svega je stajao gradonačelnik Dieter Reiter, koji se u kampanju nove tranzicije bacio još 2014. i naišao na mnogo otpora jer se vjerovalo da u svemu stoje njegovi privatni interesi. No, to se nije dokazalo.

“Prijelaz na Linux koštao je 14 milijuna eura i nije obavljen u potpunosti, troškovi samo rastu i udvostručili bi se kroz narednih deset godina. Istovremeno, Windows 10 koštat će Grad 3,15 milijuna eura i zapravo smo kad se sve zbroji na istome, samo što sad ne moramo brinuti o kompatibilnosti, a i zaposleni su bolje upoznati s Microsoftovim operativnim sustavom”, rekao je gradonačelnik Reiter dok se donosila odluka.

Stigla je nova vlast, s njom i nove odluke. Zeleni i socijaldemokrati ušli su u koaliciju te naveli da je prelazak na Windows preskup i da će Linux ipak biti operativni sustav za München sve do 2026.

“Procijenjeni troškovi iznosili bi oko 860 milijuna eura”, poručili su novi vlastodršci Münchena te jasno dali do znanja zašto nema smisla u vremenima krize i njemačke recesije posezati za novim operativnim sustavom…