NA PODRUČJU GRADIŠKE POČELA DERATIZACIJA

DSC0000225

Na području gradiške opštine počela je sistematska deratizacija radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti  koju prenose glodari.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Bogdan Milenković, rekao je, za naš Radio, da je sistematska deratizacija definisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da je obavezna.

On je naglasio da su deratizacijom obuhvaćena domaćinstva, radne organizacije i ustanove kao i javne površine.

Glodari su uzročnici i prenosnici zaraznih bolesti, a najpoznatija oboljenja koja prenose pacovi su trihineloza, bjesnilo, hemoragična groznica, leptospiroza, triheneloza i druge, zbog čega je sistematska deratizacija i zakonom definisana, rekao je Milenković.

Za sprovođenje deratizacije, u skladu sa Naredbom Skupštine opštine Gradiška, zadužena je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška, a troškove plaćaju građani.

Plaćanja su oslobođene porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije, porodice civilnih žrtava rata i socijalno ugrožene porodice. Za ove kategorije stanovništva sredstva su obezbjeđena iz budžeta opštine.

(radio gradiska)

Komentariši