Nabavka lijekova u BiH: Kada zdravlje postane roba

Lijekovi i medicinska sredstva prilikom nabavke u Bosni i Hercegovini tretiraju se kao i druga roba. Tako se gorivo, uredske stolice, toalet papir i lijek za životno ugroženu osobu jednako nabavljaju. Često zbog kompliciranih procedura javnih nabavki, pacijenti ostaju uskraćeni za potreban lijek što je najčešće izraženo sa citostaticima.

Problem je u Zakonu o javnim nabavkama BiH koji ne uvažava specifičnost zdravstvenog sistema. Nabavka lijekova tretira se kao i druga roba. Prednost se daje cijeni, a ne kvalitetu. Omogućeno je da se dobavljači žale na svaku fazu tendera.

Fond zdravstvenog osiguranja RS više od deset godina provodi postupke javne nabavke. Nije se desilo da je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH na neku žalbu odgovorila u zakonom predviđenom roku od 2 mjeseca. Čim neko uloži žalbu, tender se „stopira“ jer se čeka odgovor iz ove institucije.

Odgovor na naš upit iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH ni mi nismo dobili. Međutim, jedino rješenje je izmjena zakona, objašnjava Lazar Prodanović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Jačati komisije ali i ograničiti mogućnost žalbi.

Da bi dobili pravo na kvalitetno liječenje, trebalo bi sačekati formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a potom i izmjene Zakona o javnim nabavkama. Do tada smo mjesto koje se igra ljudskim životima i to pravdamo zakonom.

bhrt

Komentariši