NAČELNIK OPŠTINE GRADIŠKA ZORAN LATINOVIĆ: PRIORITET- SANACIJA SISTEMA ODBRANE OD POPLAVA

Zoran-Latinovic-foto-M-PILIPOVIC_VIako su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, situacija na području gradiške opštine je stabilna, izjavio je gostujući u programu Radio Gradiške, načelnik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije opštine Gradiška, Zoran Latinović.

Vodostaj rijeke Save od jutros je u blagom opadanju,  i trenutno iznosi 804 sm, što je za 2 centimetra manje u odnosu na juče. Latinović je istakao da se narednih dana očekuje značajnije opadanje vodostaja  Save, obzirom da je  vodostaj u opadanju i na području Hrvatske.Latinović je naglasio da je Štab za vanredne situacije opštine Gradiška proteklih dana sprovodio prventivne mjere odbrane od poplava i dodao da je na području Bok Jankovca dodatno ojačan dio odbrambenog nasipa, odnosno izvršena sanacija klizišta. Preventivne mjere sprovedene su i na prepumpnoj stanici Liman.Odbrambeni nasip na Savi u ovom trenutko je siguran i pod kontrolom, a stanje na objektima odbrane od poplava je stabilno, naglasio je Latinović.

Latinović je podsjetio da funkcionisanje sistema odbrane od poplava nije u nadležnosti lokalnih zajednica i dodao da je sadašnji sistem izgrađen još 70-tih godina prošlog vijeka. On je istakao  da se  u posljednjih 20 godina veoma malo ulagano u njegovo održavanje zbog čega se danas nalazi u veoma lošem stanju koje zahtjeva veća ulaganja i brigu republičkih organa.

Sanacija sistema odbrane od poplava na području gradiške opštine biće u fokusu opštinske vlasti i u narednom periodu, rekao je Latinović i naglasio da bi tokom ove godine, prema obećanjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trebalo da budu sanirana sva klizišta na nasipima, te zamjenjeni agregati na pumpnim stanicama na Limanu, Keju, Maturi i Dolini.

2 thoughts on “NAČELNIK OPŠTINE GRADIŠKA ZORAN LATINOVIĆ: PRIORITET- SANACIJA SISTEMA ODBRANE OD POPLAVA”

Komentariši