Načelnik Opštine posjetio Agroindustrijsku zonu

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i načelnik Odjeljenja privrede i poljoprivrede Ljubimko Čakalj obišli su danas Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli gdje su konstatovali da planirani radovi na izgradnji infrastrukture vode, kanalizacije i saobraćajnica teku predviđenom dinamikom.

07-05-2015_posjeta-AI-zoni (7)
Opština Gradiška kao implementator projekta početkom građevinske sezone počela je sa izgradnjom vitalnih dijelova infrastrukture u Agroindustrijskoj zoni, koji će investitorima omogućiti realizaciju izgradnje industrijskih kapaciteta.
„Raduje me činjenica da smo smogli dovoljno snage i finansijskih sredstava da se nastave radovi na infrastrukturi u pogledu izgradnje, kanalizacije, vodovodne mreže i saobraćajnica čija je vrijednost preko 200 hiljada KM“, rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović izrazivši nadu da će Opština u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede obezbijediti dodatna sredstva za nastavak planiranih radova u ovoj godini.

07-05-2015_posjeta-AI-zoni (4)

Tom prilikom Latinović je izrazio zadovoljstvo što je u ovom trenutku 15 domaćih i stranih investitora ušlo u Agroindustrijsku zonu Nova Topola koji bi prema njihovim biznis planovima trebali da ulože preko 20 miliona KM u investicijama i pri punom korištenju kapaciteta obezbijede oko 700 radnih mjesta.

On je posebno istakao već zaključen ugovor o prodaji zemljišta i početku investicije na izgradnji regionalne fabrike za proizvodnju krovnih i zidnih panela italijanske kompanije Lattonedil i dodao da je u ovom trenutku 10 investitora zainteresovano da gradi svoje proizvodne objekte u zoni.
„U narednom periodu sa zainteresovanim investitorima otvorićemo razgovore u smislu ocjene njihovog kreditnog boniteta i poslovnog profila kako bismo što veći zamajac dali razvoju poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i svega onoga što treba da tržišno valorizuje naše privredne potencijale“, kazao je Latinović.

On se osvrnuo i na nedavno potpisane Ugovore o kooperantskoj proizvodnji i plasmanu voća kojim će voćari iz Gradiške i nekoliko susjednih opština osigurati zajednički nastup na tržištu, istaknuvši da ga raduje činjenica da su proizvođači postali svjesni da danas nije dovoljno samo proizvesti već i obezbijediti stabilan plasman robe.

07-05-2015_posjeta-AI-zoni (3)

Načelnik privrede i poljoprivrede Ljubimko Čakalj, istakao je da trenutno u Agroindustrijskoj zoni rade tri privredna društva, koja trenutno zapošljavaju 50 radnika. On je dodao da bi realizacija saradnje sa trenutno zainteresovanim investitorima mogla osigurati dodatne investicije u zonu od još 20 miliona KM sa dodatnih 140 radnih mjesta.

Predstavnik firme Casa mushrooms Milan Zorić, istakao je da u Agroindustrijskoj zoni gradi proizvodni objekat za proizvodnju i obradu gljive te da do kraja godine očekuje prve količine. Zorić je kao osnovne razloge za investiranje u Agroindustrijskij zoni Nova Topola naveo dobre uslove za izgradnju, subvencionisani dio cijene zemlje, postojeću infrastrukturu, kao i blizinu granice sa Evropskom unijom koja bi u narednom periodu trebala usloviti određene benefite po pitanju izvoza.

Jedan komentar na “Načelnik Opštine posjetio Agroindustrijsku zonu”

  1. govore kako se radi na infrastrukturi a od aprila nisu usle masine.Samo lazu i obmanjuju ljude.
    Kanalizacija je odradjena jedino od Golimixa pa do onog jezera.Telefonija i internet uopte nije ni postavljen.Vlasnici firmi u zoni koje se grade ili su pri kraju sa radovima nemogu da pocnu sa proizvodnjom jer kanalizacija nije zavrsena pa da otpadne vode idu u kanalizaciju,pojedinine firme su na kraju napravile svoje septicke da nebi cekale.Ovo znam jer cesto prodjem zonom.

Komentariši