NASTAVLJAJU SE PROBLEMI U ”RATARSTVU” IZ NOVE TOPOLE

Bivši radnici ’’Ratarstva’’ iz Nove Topole stavili su danas katanac na kapiju preduzeća kako bi zabranili ulazak stečajnog upravnika do održavanja Skupštine povjerilaca.

Predstavnik radnika, Zorica Balaban, rekla je da je stečajni upravnik prodao radnu jedinicu ’’Ratarstva’’, bez obavještenja, koja je bila pod zakupom i da novac nije prebačen na račun ’’Ratarstva’’, što je kako kažu protivzakonito. Balabanova tvrdi da je problem u vođenju stečaja i protivpravnim radnjama od dolaska Dušana Kovačevića za stečajnog upravnika. Ona je istakla da današnjim skupom žele da zabrane rad stečajnog upravnika, do održavanja Skupštine koja nije održana već tri godine.

Bivši radnik ’’Ratarstva’’, Dragan Pauković, rekao je da su u proteklih osam godina koliko stečaj traje dva stečajna upravnika zamjenjena, da su optuženi za kriminal, da se imovina prodaje i novac namiruje drugim povjeriocima, dok radnici ne dobijaju ništa. Pauković je naveo da su se i usmenim i pismenim putem obraćali svim nivoima vlasti i svim organima, ali nisu dobili odgovor. ’’Mi smo sada zatvorili preuzeće da stečajni upravnik više ne može obavljati stečaj, dok ne sazovu skupštinu povjerilaca, da se objasni šta se dešavalo u preduzeću, šta je urađeno i ko brani da se radnici isplate’’, objasnio je Pauković.

Stečajni upravnik ’’Ratarstva’’, Dušan Kovačević, u telefonskom razgovoru za Radio Gradišku rekao je da sve radi po zakonu i da su današnje aktivnosti manipulacija radnicima od strane pojedinaca.’’Zna se šta su propisi i na koji način se stečaj vodi, a radnicima se ne može protivzakonito isplatiti ono što oni traže’’, naveo je Kovačević. On je potvrdio da je prodana jedna jedinica ’’Ratarstva’’ koja je bila pod hipotekom kompaniji ’’Savić’’ iz Bijeljine koja se bavi proizvodnjom stočne hrane. Kovačević tvrdi da su pare na žiro računu stečajnog dužnika i da će sredstva, ako bude isplata, prvo biti isplaćena hipotekarnim povjeriocima. On je rekao da će nastaviti dolaziti u preduzeće.

Predsjednik Odbora povjerilaca ’’Ratarstva’’, Koviljka Šokčević, rekla je da 233 radnika potražuju svoje plate što ukupno iznosi milion i 500 hiljada KM. ’’Prvo smo se odrekli kamata, a sada nakon skoro devet godina, tražimo i svoje kamate’’, istakla je Šokčevićeva. ’’Sve radnje su za dobrobit svih drugih, osim za dobrobit radnika’’, navela je Šokćevićeva i istakla da su pozvali Sipu, da provjeri sve aktivnosti ’’Ratarstva’’.

(radio gradiska)

Komentariši