Naziv ulica

Ovih dana napokon se vrši označavanje ulica po Novoj Topoli. Tako ulica u kojoj živim dobila naziv Laze Kostića. Dobro se sjećamo da je prije par godina oformljena komisija koja je dodijelila naziv Alekse Šantića i tada je neko iz komisije pitao dali se slažemo sa nazivom ulice i mi smo se svi složili i tako sma računali da će i ostati. Sada je ulica dobila novi naziv i nije ništa sporno s obzirom da je riječ o još jednom čuvenom pjesniku. Mislim da je neko iz poštovanja trebao da upozna stanovnike ulice sa prijedlogom i da čuje mišljenje onih koji će živjeti u toj ulici.

O Lazi Kostću

Rođen je 1841. godine u Kovilju (Bačka), u vojničkoj obitelji. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a prava i doktorat prava na peštanskom univerzitetu. Službu je počeo kao gimnazijski učitelj u Novom Sadu. Potom postaje advokat, veliki bilježnik i predsjednik suda. Sve je to trajalo oko osam godina, a potom se, sve do smrti, isključivo bavi književnošću, novinarstvom, politikom i javnim nacionalnim poslovima. Dva puta je bio u zatvoru u Pešti: prvi put zbog lažne dostave da je sudjelovao u uubistvu kneza Mihaila, a drugi put zbog borbenog i antiaustrijskog govora u Beogradu na univerzitetu prilikom proglašenja punoljetstva kneza Milana. Kad je oslobođen, u znak priznanja, izabran je za poslanika Ugarskog sabora, gdje je, kao jedan od najboljih suradnika Svetozara Miletića, živio i smjelo radio za srpsku stvar. Potom živi u Beogradu i uređuje „Srpsku nezavisnost”, ali pod pritiskom reakcionarne vlade morao je napustiti Srbiju. Na poziv kneza Nikole odlazi u Crnu Goru i tu ostaje oko pet godina kao urednik službenih crnogorskih novina i knežev politički suradnik. No i tu je dolazilo do sukoba, pa se vratio u Bačku. U Somboru je proveo ostatak života relativno mirno. Umro je 1910. godine u Beču.

Izabran je za člana Srpskog učenog društva 27. februara 1883., a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909. godine. Odbor akademika Srpske akademije znanosti i umjetnosti ga je 1993. godine uvrstio na popis sto najznačajnijih Srba.

 

Jedan komentar na “Naziv ulica”

Komentariši