NE – LOKALNIM TAJKUNIMA KOJI SU IZAZVALI KRIZU

Pravni zastupnik predsjednika skupštine opštine Gradiška, Siniša Đorđević podnijeće krivičnu prijavu protiv sudije osnovnog suda u Gradišci Predraga Grahovca zbog toga što je nezakonito dostavio obavjest o izvršenju okačivši je na vrata njegove kancelarije u Doboju, u vrijeme dok je Đorđević bio na godišnjem odmoru.

Takođe, Đorđević će u ime predsjednika Skupštine opštine podnijeti tužbu za nadoknadu štete koja je obijanjem vrata na kancelarijama pričinjena opštini Gradiška prilikom nasilnog uvođenja Uroša Grahovca  u kancelariju predsjednika SO. Predsjednik skupštine opštine Gradiška i dalje je Radislav Dončić sve do konačne pravosudne presude u ovom postupku, ponovio je Đorđević. Iako je obavjestio gradiški osnovni sud da se nalazi na odmoru Đorđević kaže da je na vrata advokatske kancelarije, dok je bio odsutan, stavljen sudski poziv u kojem je on naveden kao stranka. Đorđević naglašava da advokat nije stranka i da nije zakonito ’’pribijati’’ na vrata kancelarije obavještenja ili druge sudske podneske. Radislav Dončić je i dalje predsjednik Skupštine opštine jer nije izvršena primopredaja, a Grahovac je samo uveden u kancelarije, objašnjava Đorđević.

Poslanik stranke Napredna srpska u Narodnoj skupštini RS, Goran Đorđić, rekao je da je cilj cijele ove priče koju je pokrenuo SNSD, zajedno sa Slavkom Dunjićem, smjena načelnika opštine Zorana Latinovića. Đorđić je naglasio da Zoran Latinović ostaje načelnik opštine do kraja mandata jer više nema vremena za njegov opoziv. On je pozvao sve poštene odbornike, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da zajedno s načelnikom Latinovićem kažu NE gradiškim tajkunima i počnu da rade u interesu građana naše opštine. Iza cijelog ovog projekta rušenja Zorana Latinovića stoji poslanik SNSD-a Zoran Adžić i poslanik Slavko Dunjić, koji je zbog rušenja gradiške skupštinske većine na čelu sa SDS-om isključen iz stranke. Od odbornika koji su 23.februara donijeli 54 odluke o smjeni gradiških funkcionera Đorđić očekuje da ponište te odluke jer se nijedna od njih ne odnosi na funkcionisanje opštine već isključivo na kadrovska rješenja. Đorđić je pozvao sve odbornike koji nisu korumpirani da naprave novi politički dogovor s Latinović i Dončićem i zajedno nastave realizaciju brojnih započetih projekata. On je podsjetio da je Gradiška prva u RS usvojila budžet za ovu godinu i da je u toku realizacija kapitalnih projekata.

Poslanik PDP-a u NS RS, Milan Švraka podsjetio je da je sve počelo još u februaru falsifikovanjem odluke o nestanku pečata Skupštine opštine pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS. Nijedna odluka nije utemeljena u zakonu, kaže Švraka i dodaje da su sudije Osnovnog suda u Gradišci kao i Okružnog u Banjaluci izloženi raznim političkim pritiscima. Ako vlast RS insistira na referendum o sudu i tužilaštvu BiH, onda se PDP zalaže za referendum čije bi pitanje glasilo – da li podržavate da pravosudni organi u RS donose odluke pod političkim pritiskom i time ruše princip jednakosti stranaka pred zakonom, ističe Švraka.

Poslanik SDS-a u Parlamentu RS, Miladin Stanić, rekao je da je u pravosuđu u Srpskoj pravi haos i da vlada pravno nasilje prilikom provođenja isključivo političkih i nezakonitih odluka. Ono što se u Gradišci desilo na dan žalosti u RS, 5.avgusta, predstavlja i dan žalosti za sudstvo i policiju RS. SDS je uvijek bio protiv svih vrsta nasilja, ali ukoliko vlast Republike Srpske nastavi da sprovodi silu u lokalnim zajednicama, SDS će adekvatno odgovoriti na tu njihovu samovolju. Stanić je ukazao na potrebu za izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi bilo precizirano da odbornički i poslanički mandati pripadaju strankama, a ne pojedincima, čime bi bile izbjegnute i sve češće afere poput ’’papka’’.

Učesnici današnje pres konferencije naglasili su da se u Gradišci vodi ozbiljna bitka za pravnu državu uz odlučno suprotstavljanje bahatosti i samovolji lokalnih tajkuna. I gradiški SNSD, na čelu s predsjednikom Opštinskog odbora Zoranom Adžićem održao je danas konferenciju za novinare u Gradišci na koju novinari Radio Gradiške nisu bili pozvani, tako da nismo u mogućnosti da prenesemo stavove opozicionog gradiškog SNSD-a o političkoj situaciji u našoj opštini.

(radio gradiska)

Jedan komentar na “NE – LOKALNIM TAJKUNIMA KOJI SU IZAZVALI KRIZU”

  1. Najveći neprijatelji čovjekovog uma su: “Mržnja, pohlepa, taština, ovisnost, te ravnodušnost prema patnjama svojih bližnjih, i svih živih bića.” SB

    Iskreno se pitam, dali Adžić i Gragivac imaju ikakav um i razum, kada na ovako nasilan način grabežljivo i nadmeno otimaju vlast u Opštini Gradiška, a da ni jednog momenta ne razmišljaju o stvarnoj volji građana-birača, već isključivo o nekakvom prestižu i ličnim matrijalnim interesoma. Njihovi nehumani i neljudski postupci vrijeđaju normalni uma i razum kod svakog građana, jer su se odlučili na vandalizam, uništavanje narodne imovine ( razvaljivanje brava i vrata ) zarad, prije svega, interesa moćnika iz sjene, a potom zbog svojih mizernih pobuda, NA DAN ŽALOSTI i u vrijeme odsutnosti Nečelnika Latinovića i relevantnih osoba koje su na godišnjem odmoru. Mora se priznati da su jurišali uz pomoć REŽIMA i REŽIMSKIH SUDOVA 5 mjeseci i 12 dana, gdje su kinjili i mučili cijelo stanovništvo sa horskom pjesmom na čelu sa Adžićem, da je 14 manje od 17, a sada vidim da pričaju o kojekakvim teatralnim gluparijama, koje taksativno nabrajaju. Gospodo jurišnici, navikavanje vam je opasno, malo se zaustavite i okrenite se oko sebe, jer vam rabota nije niti malo ljudska, jer ste krenuli u podle i pokvarene kadrovske promjene, gdje mnoge osobe u vašim redovima dovodite mimo njihovopg osjećanja na stub srama, što možete uostalom proizvesti veoma gadne i neptredvidive poslijedice.
    Dali možete razumjeti od uzvišenog ega i zaslijepljenosti prvu i zadnjnu rečeniu, bilo bi veoma dobro, prije svega za vas jurišnike, a potom za svakog čovjeka.

    Kako je glupo od čovjeka da svoje poslednje godine provede u pohlepnom gomilanju Svjetovnog blaga, ostavljajući ga za sobom, u trenutku kada smrt neizbježno dolazi. SB

Komentariši