NEDOVOLJNO NOVCA ZA PODSTICAJ VOĆARSKE PROIZVODNJE

0179007.48

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u narednih desetak dana usvojiće novi Program podsticajnih mjera za ublažavanje elementarnih nepogoda u voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji, rekao je juče u Donjim Podgradcima resorni ministar, Stevo Mirjanić, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja voćara RS.

Mirjanić je naveo da će u prvoj fazi za ublažavanje štete po hektaru oštećenih voćnjačkih i povrtlarskih zasada biti izdvojeno 200 KM, te da je planirano uvođenje većih podsticaja za proizvedeno voće i povrće i posticaja prerađivačima za otkup poljoprivrednih proizvoda. Mirjanić je istakao da će Program podsticaja podrazumjevati i duguročne mjere koje se odnose na podsticaje za ulaganja u navodnjavanje i podizanje protivgradnih mjera, dodajući da proizvođači ubuduće neće moći ostvariti posticaje za nove zasade voća za koje nemaju elaborat o ekonomskoj opravdanosti njihovog zasnivanja.

Predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović, istakao je da dosadašnji nedovoljan iznos za podsticaj proizvedenog voća od 1,5 pfeninga treba povećati na deset pfeninga po kilogramu proizvedenog voća. Direktor “Prijedorčanke”, Nikola Vukelić, rekao je da će zahvaljujući podsticaju za otkup voća i povrća, kao i prošle godine, njegova firma moći otkupiti sav tržišni viškak od voćara i povrtlara.

Sastanku je prisustvovao i načelnik za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, koji je naveo da su elementarne nepogode ove godine nanijele ogromne štete poljoprivrednoj proizvodnji na području Gradiške, dodajući da će nakon obrade podataka biti poznata i visina šteta u voćarstvu i povrtlarstvu nakon posljednjeg grada na području naše opštine.

(radio gradiska)

Komentariši