Neidentifikovani objekt

Dobio sam upozorenje od jednog građanina na objekt na raskršću, kaže podsjeća ga na Turbe i da ja procjenim šta je. Podaci o građaninu nisu u redakciji jel nema redakcije.

Ja sam pogledao i koliko god iz principa ne mješam se u neka pitanja evo moje ekspertize, meni ovo liči na dekoraciju iz mjuzikla gdje je ovakav objekat uočen i predstavljao je mjesto gdje su se mogli ostavljati plakati ili oglasi.

Upozoren sam da to liči na Turbe pa da vidimo šta je Turbe;

Turbe[a] (tur. türbe, od arap. turba[2] — u prevodu: mauzolej, natkrivena grobnica[1]) je islamski nadgrobni spomenik, obično podizan uz džamiju ili na groblju.[2] Turbeta su obično podizana nad grobovima paša, šehova i nekih drugih istaknutijih ili imućnijih osoba. Neka su gradili pojedinci sami za sebe još za života, a druge su pak podizali nasljednici ili poštovaoci pokojnika.[3][4][5]

Nadgrobna je građevina, spomenik, kvadratne, ili heksagonalne (šest uglova) kao i oktogonalne (osam uglova) osnove. Ove građevine su od punih zidova, pokrivena nekada olovnom kupolom, nekada četvorostranim krovom otvorenog ili zatvorenog tipa.

Moram priznati da po opisu liči i na Turbe, sad mene muči ako je to ko se dosjetio da na raskršću gradi sebi mauzolej.

Šta mislite Vi o ovome?

Komentariši