Neizvjesna proizvodnja povrća u Lijevče polju

NOVA TOPOLA – Proizvođači povrća u okolini Nove Topole izračunali su da je šteta u plastenicima uništenim od snega dostigla višemilionske iznose.

Oni tvrde da je plastenička proizvodnja paprike, luka, paradajza, salate i drugog povrća dugoročno eliminisana. Sada sa zebnjom očekuju reakcije lokalnih uprava i resornog ministarstva jer bez njihove pomoći, kažu povrtlari u Mašićima, ne mogu nastaviti poslove od kojih su živjele njihove brojne porodice. Savi Bajiću snijeg je razorio dvadesetak plastenika na površini od 8,5 dunuma načinivši štetu od 100.000 KM. Indirektne štete su neuporedivo veće.
-Godišnje sam proizvodio 100 tona povrća. Od toga je, osim moje, živjelo još šest porodica koje su ovde radile. Sada smo svi ostali bez posla i bez prihoda – požalio se Savo Bajić predstavnicima opštinske komisije za procenu štete. Identična situacija je i kod Željka Bajića kojem je uništeno 15 plastenika sa zasadom salate.
-Ne znam kako ću dalje. Ovo je propast za moju porodicu koja je sve uložila u plasteničku proizvodnju. Sada mi je neophodno 20.000 KM samo za popravku a o ostalim štetama ne smijem ni da pomislim – kazao je Željko Bajić. Na imanju Jove Šljivaljnčanina iz okoline Srpca, snježne padavine uništile su osam plastenika, dva od 450 kvadratnih metara i četiri od 200 kvadrata. U njima su se nalazili zelena salata i mladi luk prispjeli za prodaju. Branimir Mihajlović iz srbačkog sela Lilić te povrtlari iz laktaškog kraja ističu da se još nisu oporavili od prethodnih poplava a sada im je snijeg uzrokovao još veću štetu.
Branko Mastalo, predsednik Udruženja povrtara RS apelovao je na povrtlare da štete prijave poljoprivrednim službama svojih opština.
-Ovo je za nas veliki problem. Većina povrtlara nema uslova da nastavi djelatnost što će se veoma nepovoljno odraziti na količine i cijene ranog povrća na našem tržištu – smatra Mastalo.
Milutin Misimović, šef opštinskog sektora za poljoprivredu u Gradiški rekao je “EuroBlicu” da njihove službe u kordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS procenjuju štetu.
-Kod ovih poljoprivrednika, pitanje je da li će oni ove sezone uopšte ući u proizvodni ciklus jer nemaju novca za saniranje štete – smatra Misimović.

Porušeni i objekti
Osim na plastenicima šteta od obilnog snijega evidentna je na skladištima, štalama i drugim pomoćnim objektima. Na privremenim popravka i rašćišćavanju rade sami poljoprivrednici uz pomoć komšija i prijatelja.

Milan Pilipović Euro Blic

Komentariši