NEPOTREBNA PRAŠINA O POJAVI TIGRASTIH KOMARACA U RS

Načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, epidemilog Bogdan Milenković, izjavio je za Radio Gradiška da je u medijima već nekoliko dana podignuta nepotrebna prašina u vezi s pojavom tigradskih komaraca u Gradišci i još nekoliko gradova u Republici Srpskoj, dodajući da su tigrasti komarci na ovim prostorima prisutni posljednjih dvadesetak godina.

Milenković navodi je da “virus Zapadnog Nila”, koji prenose ovi komarci, 2012. godine registrovan kod sedam-osam lica u Hrvatakoj i isto toliko lica u Srbiji 2013. godine.

“Stanje uopšte nije alarmantno. Tigrasti komarci, koji su za naš narod nepoznanica, prenose “virus Zapadnog Nila” ali taj virus mogu da prenesu i obični komarci, samo što se o tigrastim komarcima zbog njihovog egzotičanog naziva, priča mnogo više.”, rekao je Milenković, podsjećajući da je posljednjih godina u medijima širen i nepotreban strah od pojave ptičijeg i svinjskog gripa. Prema njegovim riječima, tigraste, ali i obične, komarce potrebno je uništavati u martu kada oni polaži jajašca, i to avionskim zaprašivanjem.

“Svako zaprašivanje sa zemlje u ovom periodu nema mnogo efekta i građanima ostaje, kao najefikasnija, samozaštita  preparatima koji odbijaju komarce kao i izbjegavanje mjesta gdje su komarci prisutni u velikoj koncetraciji”, naglasio je Milenković.

On je dodao da pravovremenog i sistematskog uništavanja komaraca nema zbog nedostatka novca u lokalnim budžetima te zbog toga što se, kako je rekao, budžet izglasava krajem godine.
“I kada bi izvršili efikasnu dezinsekciju ni to ne bi u potpunosti spriječilo mogućnost pojave virusa “Zapadnog Nila”, jer uvijek postoji mogućnost da tigrasti ili obični komarci prenesu ovaj virus  na zdravu osobu sa osobe koja je putovala i zaražena u zemljama u kojima je postoji epidemija ovog virusa”, zaključio je Milenković.

Portparol Instituta za javno zdravstvo republike Srpske Milka Mrđa rekla je da je Istutut poslao svim lokalnim zajednicama i njihovim nadležnim službama upute o načinu dezinsekcije i zaprašivanja komaraca, i da bi lokalne zajednice u kratkom vremenskom periodu trebalo da odaberu izvođača koji će izvršiti dezinsekciju.

(radio gradiska)

Komentariši