Nikola Tesla-veliki jugoslovensko-američki naučnik-izumitelj

Zašto se Tesla smatra srpskim, kada se rodio u modernoj Hrvatskoj u Austro-Ugarskoj i imao austrijsko državljanstvo dok se nije preselio u SAD?

Međutim, on nije bio Srbin po nacionalnosti (tj. Nije imao državljanstvo Kraljevine Srbije), niti je rođen, niti je živeo na teritoriji današnje Republike Srbije.

Rođen je u Smiljanu, teritoriju Hrvatske vojne granice, današnje Republike Hrvatske. Ovo je teritorija u Austrijskom carstvu pod direktnom vojnom komandom. Teritorij je raspušten 1881. i uključen u Kraljevinu Hrvatsko-Slavonsku (dio novoosnovane Austro-Ugarske). U stvari, njegovo državljanstvo nije bila Austrija, već Hrvatska-Slavonija (Austro-Ugarska je na svom teritoriju odobrila tri odvojene putovnice: Kraljevinu Ugarsku, carske zemlje (aka Austrija, ili službeno kraljevstva i zemlje zastupljene u carskom vijeću). ) i Kraljevine Hrvatske-Slavonije).

(Putovnica Nikole Tesle, koju je 1883. godine izdala vlada Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Zanimljiva strana br. 1: ime kraljevstva navedeno je kao Kraljevina hrvatsko-slavonsko-dalmatinska, iako je Kraljevina Dalmacija bila zasebna kruna u Austro-Ugarskoj. Zanimljiva strana br. 2: Nikola Tesla se navodi kao Nikolaus Tesla; isto ime zabilježeno je za njegove dokumente tokom studija na Univerzitetu Austrijske politehnike u Grazu).

Tesla je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1884. godine, ali još je 7 godina bio državljanin Austro-Ugarske. 1891. postao je državljanin Sjedinjenih Država, a tada mu je oduzeto austrougarsko državljanstvo.

O njegovoj srpskoj nacionalnosti:

„Postoji nešto u meni što bi moglo biti iluzija kao što je to često slučaj kod mladih oduševljenih ljudi, ali ako bih imao sreće ostvariti neke svoje ideale, to bi bilo u ime čitavog čovječanstva. Ako bi se te nade ispunile, najuzbudljivija misao bila bi da je to delo Srba. ‘

O njegovoj američkoj nacionalnosti:

Teslin citat iz knjige ‘Moji izumi V – Povećavajući odašiljač’, 1919 .:

‘Papiri, koji su mi pre 30 godina pripisali čast američkog državljanstva, uvek se čuvaju u sefu, dok su moji redovi, diplome, diplome, zlatne medalje i druga odlaganja pakirani u stare kovčege.’

Poprsje Nikole Tesle na Univerzitetu Columbia, New York, SAD. Školovao se u Austro-Ugarskoj, ali nikada nije diplomirao. Tesla je dobio diplomu počasnog doktora Collegium Columbiae u junu 1894. godine.

O srpskoj nacionalnosti, hrvatskoj domovini i jugoslovenskoj naciji:

Telegram Nikole Tesle jugoslovenskom političaru Vlatku Maceku, kao odgovor čestitkama za njegov 80. rođendan 1936. godine (u prevodu Google prevodilac): „Hvala na mnogo cijenjenim čestitkama i počastima. Podjednako sam ponosan na svoju srpsku porodicu i svoju hrvatsku domovinu. Živjeli svi Jugoslaveni. ‘

O odgoju i obrazovanju u Austro-Ugarskoj:

Prijem u čast Tesli 1937. godine u New Yorku, SAD. Nikoli Tesli uručena je medalja čehoslovačkog ministra Vladimira Hurbana. Tesla je stekao univerzitetsko obrazovanje u Gracu (na Austrijskoj politehnici) i Pragu (na Univerzitetu Charles-Ferdinand), ali nikada nije diplomirao.

Budući da se nit komentara širi besmislenom konkurencijom Hrvata i Srba oko toga tko bi trebao posjedovati Teslino naslijeđe, evo dvije fotografije koje mogu voditi konstruktivniju raspravu.

Predsednik Srbije Boris Tadić i hrvatski predsednik Stipe Mesić položili su venac na Teslini komemorativnoj ploči u hotelu New Yorker, na Menhetnu, 2006. U tekstu ploče navedeno je da je Nikola Tesla bio veliki jugoslovensko-američki naučnik-izumitelj.

(s lijeva na desno): hrvatski predsjednik Stipe Mesić, Kolinda Grabar Kitarović, ministar vanjskih poslova Hrvatske, Vuk Drašković, ministar vanjskih poslova Srbije i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji su sjedili u hotelskoj sobi New Yorker, pored Tesline fotografije sa zastavama Hrvatska i Srbija u 2006. godini.

Boris Zimmermann