“NISMO ZNALI GDJE SE TOPOLA NALAZI”: Radnici iz Srbije HRLE NA GRADILIŠTA u Srpskoj

GRADIŠKA – Zbog manjka građevinara u Republici Srpskoj, preduzeća iz Lijevče polja te inostrani investitori koji grade fabrike i infrastrukturu, prinuđeni su da građevinske radnike anagažuju iz inostranstva. Najbrojniji su radnici različitih profila iz Srbije koji u Agro zoni u Novoj Topoli grade industrijske pogone. Najviše ih je angažovano u kompleksu “Kalcedonija” čija izgradnja je pri kraju.

Milenko Krstić, iz Loznice je poslovođa većoj grupi radnika iz Srbije.

– Radimo različite građevinske poslove. Ovdje nam je dobro, smještaj, hrana, zarada i drugi uslovi su nadmašili naša očekivanja – kaže Krstić.

Gotovo godinu dana u Novoj Topoli rade Nebojša Ibraimović iz Bojnika kod Leskovca, Predrag Dojčinović iz Kragujevca, Beograđanin Goran Draganić porijeklom iz Gornje Radnje kod Teslića, Stojan Ibraimović iz Bojnika kod Leskovca, Marko Alić, Jovan i Nebojša Ibraimović iz Leskovca, Dejan Alić iz Niša.

– Veoma smo zadovoljni, uslovi rada su dobri, plata redovna… Do sada nismo bili ovdje, nismo znali ni gdje se Topola nalazi osim da je u Republici Srpskoj. Ipak, najviše smo obradovani dobrim prijemom, ljudi su ovdje veoma ljubazni – kažu Nišlija Dejan Alić i Leskovčanin Nebojša Ibraimović.

Pod krovom “Kalcedonije” koju, među ostalima grade radnici iz Srbije, na površini od 11.000 kvadrata biće zaposleno 500 radnika. Investicija je vrijedna 20 miliona eura.

– Stotinu radnika već je na obuci kako bismo što spremnije dočekali početak proizvodnje u tekstilnom sektoru – kaže Frančesko Lufoli, vlasnik kompanije “Klacedonija” koja ima pogone u nekoliko država u region hvaleći, među ostalima i građevinare iz Srbije koji su, kako kaže, veoma stručni i vrijedni.

– U topolskoj Agro zoni radi deset kompanija koje zapošljavaju 500 radnika. Naš cilj je da privučemo što više ulagača i doprinesemo privrednom rastu Gradiške – istakao je Adžić rekavši da je primarni zadatak zapošljavanje radnika iz Lijevče polja i okoline ali, ukoliko njihov broj nije dovoljan, on smatra da je angažovanje radnika iz susjednih zemalja nezaobilazno.

Gradiški načelnik navodi da na ovom području tokom cijele godine, u različitim sektorima, a najviše voćarstvu, angažuju sve više radnika iz Srbije, Crne Gore, Hercegovine pa čak Rumunije, Moldavije, Ukrajine i drugih zemalja.

Problem manjka radnika, izgradnjom prerađivačkih kapaciteta u Novoj Topoli, ukoliko se sadašnjim tempom nastave migracije, biće sve izraženiji. Zato ovdje nastoje stalnim prilagođavanjem obrazovnog procesa ovdašnjim potrebama, barem ublažiti manjak radnika.

-Za nas su primarne investicije, dajemo veoma stimulativne uslove nadajući se da je problem manjka radnika u pojedinim oblastima, među kojima je građevinarstvo sve izraženije, privremenog karaktera – rekao je gradiški načelnik prilikom potpisivanja ugovora sa preduzećem “Hidrokop” o izgradnji infrastrukture u Agrozoni, a ponovio tokom posjete “Kalcedoniji”.

– Gradiška je prepoznatljiva i pogodna sredina za domaće i inostrane projekte u sektoru privrede. Imamo status grada sa BFC sertifikatom koji se odnosi na povoljne uslove za  investiranje – istakao je Adžić. Te pogodnosti, kazao je, moraju se još bolje koristiti.

Igradnja puteva i kanalizacione mreže

Zoran Adžić načelnik Gradiške i Radislav Babić, vlasniki i direktor “Hidrokopa” potpisali su ugovor vrijedan pet miliona KM koji se odnosi na izgradnju puteva i druge infrastrukture u Agro zoni Nova Topola. Time će biti stvoreni uslovi za još intenzivnije investiranje, veću zaposlenost i snažniji privredni iskorak u Lijevču.

– Ovim ugovorom predviđena je dogradnja kanalizacione mreže i putne infrastrukture. Kada ovaj posao bude završen Gradiška će dobiti jednu od najuređenijih privrednih zona u regionu – naglašeno je prilikom potpisivanja ugovora.

– U prethgodne tri godine izgradili smo više infrastrukturnih objekata, putne i hidro-infrastrukturne mreže. Preuzete obaveze u Agrozoni okončaćemo do kraja tekuće godine – rekao je Babić naglasivši da će u njegovom preduzeću tokom ugovorenih radova u Novoj Topoli biti angažovano 50 radnika.

Nove investicije

U Novoj Topoli u toku je takođe izgradnja Tržnog centra, dvije italijanske kompanije iz oblasti plastične proizvodnje dobile su građevinske dozvole, a interesovanje za izgradnjom fabrike za otkup i preradu povrća izskazale su kompanije iz Češke.

MojaGradiška

Komentariši