Njemačka pivnica dijelila pivo besplatno

Nakon što ga nije mogla prodati jer je turističkim i ugostiteljskim objektima zabranjen rad, njemačka pivnica je u četvrtak podijelila oko 2.600 litara piva.

Umjesto da pivo bace, vlasnici pivnice Willinger u zapadnoj državi Hesse, odlučili su da ga građanima podijele besplatno.

Vlasnik Franz Mast kazao je Reutersu da je morao isprazniti spremišta što je brže moguće kako bi ih ponovo napunio svježim pivom i spremno dočekao otvaranje barova i restorana.

Ovaj potez naišao je na veliki interes građana pa su desetine ljudi strpljivo čekale u redu ispred pivnice, sa maskama i uz poštivanje mjera socijalne distance.

“Ovim takođe želimo zahvaliti ljudima i nadamo se da će i oni nama pružiti podršku kada nastavimo raditi, da će dolaziti ovdje i preporučivati nas drugima”, kazao je Mast.

Kolaps pivarske industrije

Njemačko udruženje pivara upozorilo je već da se ova industrija suočava sa kolapsom, naročito zbog pada izvoza, u prvom redu u Kinu i Italiju. Takođe, mjerama ograničenja ljudima je sugerisano da ostanu u svojim kućama a restoranima i barovima zabranjen je rad.

Nema ni utakmica na kojima se inače prodavala velika količina piva.

Najveći svjetski festival piva Oktoberfest također je otkazan.