Njemačkoj potrebne milijarde maski

Prošle sedmice je njemačka savezna vlada izdala preporuku nošenja maski u javnom prevozu i u kupovini. Neke pokrajine su to već uvele, ali da bi to važilo za cijelu državu moraju biti ispunjeni i neki uslovi.

„Ukoliko želimo omogućiti svim ljudima u Njemačkoj da rade, idu u kupovinu i voze se javnim prevozom sa maskama na licu, onda nam je potrebno 8 do 12 milijardi maski godišnje”, izjavio je njemački savezni ministar privrede Peter Altmaier za list „Bild am Sonntag”.

„Ako veliki dio toga budemo proizveli u Njemačkoj, onda ćemo postići puno”, dodaje on.

Altmaier je izjavio i da je cilj da se u drugoj polovini ljeta u Njemačkoj proizvede više miliona maski za usta i nos. Naglasio je i da se firmama ipak ne može propisati “šta ili koliko tačno maski moraju da proizvedu”, ali će se industrijskoj proizvodnji pomoći kroz investicije i garancije za kupovinu, dodao je.

S obzirom na nedostatak maski, savezna njemačka vlada je u srijedu izdala “hitnu preporuku”, a ne obavezu da se nose “svakodnevne maske” u kupovini i u javnom prevozu.

Pokrajine Saksonija (od sutra, 20.4.) i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (od 27.4.) u istočnoj Njemačkoj su već najavile obavezu nošenja maski u lokalnom javnom prevozu. U Saksoniji građani moraju da imaju pokriven nos i usta i prilikom ulaska u prodavnice.

Slični propisi već su uvedeni i u pojedinim opštinama u drugim saveznim državama. U Donjoj Saksoniji će na primjer grad Wolfsburg od ponedjeljka uvesti obavezu nošenja maske. To se odnosi na prodavnice, javne zgrade, medicinske ustanove i ordinacije, te autobuse, naveli su iz ove opštine. Ovo će za početak važiti ​​do 6. maja, a djeca mlađa od šest godina su oslobođena ove obaveze.

Čak i ako se prve prodavnice uskoro ponovo otvore, rizik od infekcije korona virusom je i dalje visok, rekao je gradonačelnik ovog grada Klaus Mohrs (SPD).

Premijer Donje Saksonije Stephan Weil očekuje „da će zaštitne maske uskoro postati dio našeg javnog života“, a u lokalnom javnom prevozu „uskoro postati obaveza“. Međutim, takav se korak može dogoditi samo ukoliko bude bilo dostupno dovoljno maski, rekao je Weil za „Hannoversche Allgemeine Zeitung”.

On pretpostavlja da će kriza trajati još dugo. “Nažalost, mora se trezveno reći da će ovo vjerovatno trajati još najmanje godinu dana”, rekao je premijer pozivajući se na procjene medicinskih stručnjaka.

U novom istraživanju, gotovo polovina Nijemaca podržala je obavezu nošenja maski u cijeloj državi: dobrih 46 posto izjasnilo se za pokrivanje usta i nosa u javnosti, rezultat je istraživanja javnog mnijenja koje je proveo Institut “Civey” po nalogu berlinskog „Tagesspiegela”. Skoro 40 posto ispitanika bilo je protiv obaveze nošenja maske, dok ih je 14 posto bilo neodlučno.

dw