Nova Topola 1886 – 1894.

Kada Zavičajni muzej ima zadatak da izradi projektnu dokumentaciju za nacionalne spomenike i obnoviti hotel “Kaiser”, onda bi trebao da nešto kaže i o Novoj Topoli ili nema ništa?

Kratko podsjećanje govori da je Nova Topola(Windhorst) 1896. godine bila najnaprednije mjesto u Bosni i Hercegovini tada u svakom pogledu, da su tadašnji većinski stanovnici Topole bili primjer na koji su se ugledali starosjedioci i usvojili mnoga znanja koja su donijeli sa sobom naseljenici nekoliko nacionalnih grupa.

Da je Topola razvijala se od 1918.  i pod novim imenom Nova Topola isto tako uspješno i imala veoma bogatu privrednu aktivnost do rata 1941.

Da je poslije 1945. godine razvoj ovih krajeva započet u Novoj Topoli i da je ona bila temelj da se razvije i Gradiška i velikim dijelom Banja Luka što je činjenica jer prvi privredni objekt u Gradišci je bio napravljen 1956, godine.

Da bi malo pomogao u pdf formatu izdvojen dio teksta iz knjige koji se odnosi na Topolu štampane 1896. godine u Europi i prevedene 1900. godine u Sremskoj Mitrovici.

Zašto je ovo važno? Zbog istine i zbog budućnosti, činjenice da je Topola centar Lijevča polja i zbog toga treba mu vratiti ono što je bio, a to je centar. Na žalost dešavanja nam ne idu u prilog, kao i činjenica da se do sada nismo mogli izboriti za trotoare, za kanalizaciju, nismo se mogli izboriti ni za šta, uvijek smo ubijani sa argumentacijom kako ovaj ili onaj dio Gradiške plavi ili neko drugo zlo, pa naravno mudar čovjek ne pravi kuću u glibu jer je trošak održavanja mnogo veći.

Asvaltirane ulice u Topoli su 3,5 metra, osim u naselju kod škole gdje tadašnjoj vlasti nismo dali da oni to rade i sprdaju se s nama, sami smo to urdili da ulice budu 5,5 metara široke, nije moglo šire. U Gradišci normalno izgledaju, pješačke staze svagdje, svi sadržaji što i treba, međutim zanemarivanjem Topole dovedeni smo u situaciju da nam je razvoj u minusu, ne na nuli. Broj radnih mjesta i želja da se ovdje radi i stvara je ugrožena. Danas postoji to saznanje kod onih koji odlučuju da je to ne održivo i imamo i planove, a iz iskustva znamo da se lako mjenjaju i da se lako odustaje od njih.

Šta nemamo, nemamo one koji mogu i hoće sad kada je najpotrebnije, zato treba podsjećati da je to obaveza, ne dobra volja, ovaj blog je to pokušavao u posednjih 18 godina bez vidljivog uspijeha i nije izvjesno da će i dalje služiti toj svrsi. Svaka generacija ima svoje snove i svoju odgovornost, pa ako je ovoj dobro onda ništa, ako nije, borite se nek se nešto dešava.