NOVOM ODLUKOM O KOMUNALNOM REDU U O. GRADIŠCI REGULISANO I PRIVREMENO ZAUZIMANJE JAVNIH POVRŠINA

ambrozija122

Novom Odlukom  o komunalnom redu opštine Gradiška , koja je donesena  14.novembra ove godine, jasnije su definisane  mjere za uređenje , održavanje i  sprovođenje komunalnog reda na području opštine.

Odluka o komunalnom redu, jedan je od osnovnih i temeljnih propisa kojim se  uređuje život  u svakoj jedinici lokalne samouprave, kada je  riječ o održavanju lokalne infrastrukture, rekao je gostujući u programu Radio Gradiške, načelnik Odsjeka komunalne policije i civilne zaštite opštine Gradiška, Boško Pucar.

On je rekao  da je donošenje nove Odluke o komunalnom redu bilo neophodno  zbog usklađivanja sa novim Zakonima i propisima i naglasio da je ova oblast do sada bila regulisana Odlukom o komunalnom redu iz 2000-te godine , koja je bila zastarjela i nije je bilo moguće primjeniti u praksi.

Ovom Odlukom , između ostalog, propisuju se uslovi i načini održavanja čistoće na javnim površinama,sakupljanje, odvoz i postupanje sa sakupljenim komunalnim otpadom, uređenja naselja, izvođenje radova na javnim površinama, održavanje javne rasvjete, održavanje graničnih prelaza, autobuskih staqjališta, taksi stajališta i parkirališta, održavanja dimnjaka i dimovoda.

Novom Odlukom po prvi put je definisan   način suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozija , a došlo je i do izmjena kada je riječ o privremenom zauzimanju javnih površina.

Prema riječima Pucara, privremeno zauzimanje javnih površina može se vršiti samo po prethodno pribavljenom odobrenju od strane Opštine, umjesto  na osnovu Ugovora , kako je to do sada bilo regulisano.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke , vrši Komunalna policija opštine Gradiška i nadležna inspekcija.

(radio gradiška)

Komentariši