Obilježeno 69 godina od oslobođenja Gradiške

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora, biste narodnih heroja i Spomen kosturnicu u Gradišci, predstavnici Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata opštine Gradiška obilježili su Dan opštine, 24.april.

69

Ove godine navršava se 69 godina od oslobođenja grada tokom drugog svjetskog rata, a predsjednik SUBNOR-a Tanasije Gaković kaže da se žrtva stradalih potkozarskog kraja ne smije zaboraviti i da tradiciju obilježavanja ovog datuma treba održati i u narednim godinama.

Kako bi odali počast brojnim žrtvama, vijence u spomen parku položili su predstavnici Boračke organizacije i Opštinske organizacije poginulih i zarobljenih, rukovodstvo Opštine i predstavnici političkih partija. Vijence i cvijeće poginulim žrtvama Narodnooslobidilačkog rata delegacije su položile i na spomen obilježja u Brestovčini, Vrbaškoj i Bok Jankovcu.

Ovom prilikom ujedno se obilježava I 100 godina od pocetka Prvog svjetskog rata I Sarajevskog atentata te je ovim povodom u Zavicajnom muzeju Gradiska otvorena izlozba pod nazivom “Pocetak Prvog svjetskog rata I njegov uticaj na zivot u Bosanskoj Gradišci”. Tokom izlozbe prisutni ce imati priliku da pogledaju dokumente iz 1914. godine koji svjedoce o ovom periodu I tadasnjem zivotu u Gradisci.

(info+)

video_icon

Komentariši