Od iduće godine 50.000 maraka za podršku pronatalitetnoj politici

Da bi podstakla rast nataliteta opština Gradiška iduće godine izdvojiće 50.000 maraka za podršku pronatalitetnoj politici, piše “Glas Srpske”.

Da bi slika bila popravljena lokalna uprava će sprovoditi mjere za stimulisanje rađanja. Svako novorođeno dijete dobiće po 100 maraka, a od navedenog iznosa biće sufinansirana i vantjelesna oplodnja. Planirane su i druge mjere podrške – istakao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Dodao je da lokalna uprava nastoji da sa socijalnog i ekonomskog aspekta potpomogne rast nataliteta u ovoj opštini.

U budžetu opštine za pronatalitetnu politiku ove godine izdvojeno je 40.000 maraka.

Da je natalitet u Gradišci već godinama na nizbrdici, potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je za 11 mjeseci ove godine u matičnu knjigu rođenih upisano 267 djece, dok je u istom periodu umrlo 457 stanovnika ove opštine.

U opštini ističu da je taj podatak zabrinjavajući, jer je nastavljen dugogodišnji trend rasta broja umrlih u odnosu na broj novorođenih od 20 do 40 odsto.

Lani je u matičnu knjigu rođenih upisano 336 djece, dok je umrlo 470 lica – navode u opštinskoj službi, kaže “Glas Srpske”.

Poslije pročitanog se zapitati dali navedeni zaista misle da 100 KM će riješiti problem sa natalitetom, naravno da neće, a i oni to znaju, nego mora da se priča da bi se pravio privid da se nešto radi jer treba opravdati zašto su tu.

Nego šta je to što vodi do odluke da se ima više dijece? 100 KM to nije, jeste određeni standard koji bi garantovao pristojan život i jednake perspektive za razvoj porodice. Recept je jednostavan, stvaranje uslova da se bolje živi, posao i dovoljna zarada su sigurno bolji mehanizmi od predloženih mjera, a to je već problem ili nije problem.

Ovo se zove populistička politika, a ne pronatalitetna.

 

Komentariši