Održan sastanak Savjeta za životnu sredinu i energetsku efikasnost opštine

IMG_1977U skladu sa izradom Strategije razvoja opštine Gradiške 2013-2020. godine, u prostorijama Administrativne službe Gradiške 8. Avgusta je održan sastanak predstavnika radnog tima Savjeta za životnu sredinu i energetsku efikasnost opštine Gradiška i razvojne agencije Eda iz Banjaluke.

rmajdan2U skladu sa izradom Strategije razvoja opštine Gradiške 2013-2020. godine, u prostorijama Administrativne službe Gradiške 8. Avgusta je održan sastanak predstavnika radnog tima Savjeta za životnu sredinu i energetsku efikasnost opštine Gradiška i razvojne agencije Eda iz Banjaluke.

Kao stalno savjetodavno tijelo Savjet se bira na mandat od četiri godine, a čine ga predstavnici institucija/preduzeća, stručnjaka i predstavnika građana koji učestvuju u svim pitanjima od značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti Opštine.

Na čelu sa predsjednikom Savjeta, Sanelom Babić samostalnim stručnim saradnikom za projekte iz oblasti ekologije, zaštite živozne sredine i energetske efikasnosti Opštine na sastanku su definisane obaveze i zadaci članova Savjeta. Neki od ovih zadataka su ažuriranje i revizija planova Opštine LEAP-a i SEAP-a kao sasatavnih dijelova Strategije, pružanje savjetodavne podrške načelniku Opštine u pogledu instrumenata unapređenja  životne sredine i energetsku efikasnosti, kao i opštinskim odjeljenjima koja direktno utječu na ove oblasti.

Tokom sastanka su definisani i sljedeći operativni ciljeve zaštite životne sredine:

  • zaštita zemljišta i biodiverziteta u području Lijevča i Potkozarja
  • energetska efikasnost –  urbani dio opštine
  • zaštite vodotokova (prvenstveno izvorišta)
  • ekološki odgovorno ponašanje.

Imenovan od strane  načelnika Opštine, Savjet će raditi na praćenju svih pitanja koja su od značaja za životnu sredinu i energetsku efikasnost Opštine, potom će ih predlagati Lokalnoj upravi u vidu mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja u ovim oblastima.

(Opština)

Nova Topola u ovoj priči treba da zauzme svoje mjesto s obzirom da su problemi sa ekološko odgovornim ponašanjem građana prilično uznapredovala poslednjih godina, a koja su se odrazila na uznapredovalo uništavanje životne okoline. Da nisu samo “savjesni” građani u pitanju govori i to da nema Sanitarna služba adekvatne odluke i propise po kojima može da efikasnije dijeluje protiv onih koji uništavaju životnu okolinu ili se ponašaju neprilagođeno. Nadati se da će taj Savjet proučiti iskustva iz EU i okolnih zemalja te predložiti da se isto ugradi kao obavezujuće u Opštinske propise?

(Miro)

Jedan komentar na “Održan sastanak Savjeta za životnu sredinu i energetsku efikasnost opštine”

  1. opstinski savjet za zastitu sredine bi ponesto mogao nauciti citajuci sa ovog sajta.pitanje je da li ima interesa ili je udobnije tek tako primati platu uz sto manje truda.
    sto se tice zastite okoline,predlazem da se udruzimo na tu temu ovde na sajtu i pomognemo opstinskoj komisiji predlozima i savjetima,inace nisam sigurna u zadovoljavajuci ishod.

Komentariši