Održana 3. Jesenja folklorijada u Rogoljima

rogoljifolk

Posebnu pažnju posjetilaca privuklo je takmičenje u tradicionalnim seoskim igrama u kojima su pored domaćina učestvovali  drugi  folklorni ansambli iz gradiške opštine i okruženja.Pored drugih sadržaja prikazan je i tradicionalan način pečenja rakija koji se i danas primjenjuje u ovom selu. “Ja već dugo godina bavim se pečenjem rakije. Znam da jedan čovjek sam to ne može uvijek mu je potrebno veselo društvo, kao što je ovo danas” rekao je Marko Hrvaćanin iz Rogolja

Jesenja folklorijada ne može se zamisliti bez slanih i slatkih jela koje su pripremile članice udruženja iz raznih krajeva,ali i domaćice iz rogoljskog Udruženja “Majka”. Pripremile smo pite, paprike, pasulj, štrudle, uštipke i druge kolače” rekla je Ljubica Mitrović, predsjednik Udruženja žena “Majka” iz Rogolja.Među ovim domaćicama posebno se istakla Stojka Hrvaćanin iz Rogolja, koja je zbog jednog starog običaja pripremila raznovrsnu hranu.

Na ovoj manifestaciji nisu samo domaćice pokazale svoje kulinarske sposobnosti, u tome su bili uspješni i lovci. Jedan od njih je Vojin Marjanović iz Rogolja koji je sa svojim kolegama pripremao srneći čorbanac.

rogoljifolk1

Program 3. Jesenje folklorijade bio je bogat i mnogima interesantan, što potvrđuje broj učesnika i posjetilaca. Organizatori su se potrudili da se stari narodni običaji ne zaborave, a tako će kažu biti i sljedeće godine.

Info+

Komentariši