Održana druga Pirogijada

D. Tovilović – 05.08.2012 18:01

GRADIŠKA – Bogatim kulturno-umjetničkim programom uz promociju poljske nacionalne kuhinje, u subotu je u Ćelinovcu, kod Gradiške, održana druga “Pirogijada” u organizaciji Udruženja Poljaka i prijatelja MAK i mještana ovog sela.

Početak manifestacije obilježila je podnevna misa u crkvi svetog Mihovila, nakon čega je krenula procesija do kapelice posvećene djeci, da bi zatim uslijedio kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi ovog udruženja, kao i gosti iz Poljske, a sam završetak su obilježili oni najmlađi sa svojim nastupima.

Sama manifestacija završena je promocijom piroge, kao nacionalnog jela Poljske, gdje je oko 100 posjetilaca, među kojima su bili i predstavnici ambasade ove zemlje u BiH i opštine Gradiška, moglo da degustira jelo koje su pripremile članice Udruženja MAK.

Pored ovog jela koje je spremano od krompira, gljiva, kupusa i šljiva, posjetiocima su bili izloženi i ostali domaći proizvodi koji se proizvode na selu, kao što su štrudle, domaći sokovi, kozji sir i domaća rakija.

Marija Buganik, predsjednica ovog udruženja, kaže kako je cilj “Pirogijade” bio da se, pored ove hrane, promovišu i svi ostali proizvodi koji se mogu proizvoditi po selima, kao i upoznavanje ljudi sa tradicijom poljske kuhinje.

“Osnovni cilj ove manifestacije jeste čuvanje poljske tradicije i kulture na ovim krajevima, kroz kulturno-umjetničke programe i pripremu tradicionalnih jela od sastojaka koji se mogu naći u našoj okolini”, kaže Buganikova.

Ona je podsjetila kako je prva poljska kolonija u BiH osnovana upravo u Ćelinovcu, te kako su se Poljaci na ove prostore naseljavali u 19 vijeku.

“Smatram da je bogatstvo u raznolikosti, a mi ovdje živimo više od 120 godina i smatramo da je time što smo tu i što prikazujemo našu kulturu i tradiciju, naš kraj bogatiji”, kaže ona i dodaje kako je u cilju da ova manifestacija postane tradicionalna te da je u planu da se održava svake prve subote u avgustu.

(nezavisne)

Komentariši