ODRŽANO PREDAVANJE O UZGOJU KORINIŠONA

Predstavnici firme Agrona d.o.o. Živinice održali su danas u Gradišci predavanje o uzgoju krastavca kornišona kojem je prisustvovalo oko 40 poljoprivrednih proizvođača s područja Gradiške, Laktaša i Srpca, koji su zaiiteresovani za kooperativni vid priozvodnje kornišona za ovu firmu.

Izvršni direktor „Agrone“ Fahrudin Delbajrić, naveo je da je ova firma tokom prošle godine, posredstvom projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ otkupljivala kornišone sa područja 60 opštine u BiH.

„Samo na području opština Gradiška, Srbac i Laktaši, „Agrona“ je prošle godine sklopila ugovore o kooperativnom uzgoju i otkupu sa više od 70 proizvođača kornišona, od čega je njih  oko 50 s područja gradiške opštine“, istakao je Delbajrić.  On je rekao da „Agrona“ svojim kooperantima, koji moraju da imaju minimun dunum obradivog zemljišta i izvor za navodnjavanje i stubove za proizvodnju kornišona, nudi stručni nadzor, sadni materijal, prihranu i zaštitu i sistem za navodnjavanje, koji proizvođači plaćaju tek nakon otkupa kornišona, koji im je zagarantovan tokom cijele proizvodne sezone. „Takođe, proizvođačima je zagarantovana i cijena od 1, 20 KM za kilogram prve klase kornišona, dok je  cijena druge klase 0, 60 KM,  a treće 15 pfeninga po kilogramu isporučenih kornišona“, naveo je Delbajrić.

(radio gradiska)

Komentariši