Ogroman nesrazmjer u trgovinskoj razmjeni Srpske i Srbije

NOVI SAD – Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je danas da bi volio kada bi se prehrambeni proizvodi iz Republike Srpske smatrali domaćim među potrošačima u Srbiji, kao što se u Srpskoj smatraju proizvodi koji stižu iz Srbije.

“Ne tvrdim da bi to mnogo uticalo na veliki disbalans koji postoji u spoljnotrgovinskoj razmjeni između Srpske i Srbije, ali bi sigurno na svoj način barem ublažilo sadašnje izrazito negativne trendove u toj oblasti”, rekao je Blagojević Srni .

Na zajedničkom štandu Privredne komore Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji je danas otvoren u Novom Sadu, Blagojević je rekao da na negativan spoljnotrgovinski bilans Srpske prema Srbiji utiču ponekad i neshvatljive necarinske barijere.

On kaže da je neshvatljivo da šleper sa pivom iz Srske, na primjer, stoji na granici Srbije i po mjesec dana, te da bude vraćen, jer prema tumačenju carinika, odgovarajuća deklaracija nije u duhu srpskog jezika.

“Carinici iz Srbije smatraju, da je u deklaraciji trebalo da stoji svetlo, a ne svijetlo pivo. Kad to riješimo, onda nam nađu neki drugi razlog koji nema veze ni sa CEFTA sporazumom, a čini mi se ni sa zdravom pameću”, rekao je Blagojević.

On je ocijenio da se, nažalost, ti primjeri i dalje isuviše često ponavljaju kad je riječ o izvozu robe Srpske u Srbiju.

U prošloj, u odnosu na 2017. godinu, zabilježen je blagi rast izvoza iz Srpske u Srbiju, i to za šest miliona KM, kaže Blagojević, ali dodaje da to nije uticalo na ogroman nesrazmjer u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

“U 2018. godini iz Srbije je u Srpsku uvezeno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 336,6 miliona KM. Istovremeno je iz Srpske u Srbiju izvezeno te robe u vrijednosti od 64,2 miliona KM. Dakle u pitanju je ogroman nesrazmjer između prehrambenih proizvoda koje izvozimo u Srbiju, odnosno uvozimo iz nje”, rekao je Blagojević.

On je objasnio da je ove godine Privredna komora Republike Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nosilac nastupa privrednih društava iz BiH, u saradnji sa Spoljnotgovinskom komorom BiH i Federalnom privrednom komorom.

“Ove godine na Sajmu je direktno prisutno 17 kompanija iz BiH, kao i više od 50 firmi koje se predstavljaju putem kataloga. Naravno, ima mnogo i onih kompanija iz Srpske i Federacije, koje na sajmu nastupaju samostalno”, rekao je Blagojević.

On kaže da u Vojvodini živi veliki broj ljudi rodom iz Srpske i BiH, pa ne bi bilo zgoreg da i u poslovnom smislu proradi ta “krvna veza”.

Blagojević očekuje da će se mnoge kompanije i firme iz Srpske i BiH, okititi sajamskim nagradama na ovoj sajamskoj manifestaciji, kao što je bio slučaj i do sada.

Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, nastupa više od 1.500 izlagača iz 30 zemalja Evrope i svijeta. Prvi put sajam ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja, a to su Italija i Tunis.

Međunarodni poljoprivredni sajam traje do petka, 17. maja, a održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma.

capital

Komentariši