Ogromni gubici zbog ruske rampe

Ako blokada izvoza na tržište Rusije bude nastavljena samo do Nove godine, za nas će to značiti gašenje proizvodnje, jer već sada imamo problem sa plasmanom sezonskog voća, a bliži se i berba jabuka.

Poručio je to predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinovića, koji je u petak poslije informacije da ruska zabrana o izvozu voća i povrća ostaje na snazi do daljeg, istakao da domaći proizvođači neće čekati skrštenih ruku.

– Mi ćemo vršiti pritisak na institucije BiH koje su dobrim dijelom krive za ovu situaciju, da nam nadoknade dio štete – rekao je Dojčinović.

Rusija je početkom avgusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje u porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora. Pod lupom inspektora Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije “Roseljhoznadzor”. koji su od 18. do 20. avgusta boravili u BiH, našli su se proizvodni kapaciteti domaćih voćara i povrtara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u petak da zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

– Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda – istakao je Šarović.
On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, da bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

– Sljedeće sedmice ćemo preduzeti hitne mjere da bi ovo pitanje što prije bilo riješeno. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve preporuke, uputićemo novi poziv ruskoj inspekciji, da bismo problem izvoza konačno riješili – kazao je Šarović.
Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo ističe da su se povrtari uzdali u proširenje izvoza na rusko tržište, te da blokada ne donosi ništa dobro.

– Ranije su u Rusiju išli naš krompir i luk, a s obzirom na to da je prisutna hiperprodukcija ovog povrća, ne znam šta će se sada dešavati – rekao je Mastalo.

U fokusu ruskih inspektora bili su oni proizvođači koji su u proteklom periodu znatno povećali količine izvezenog voća i povrća u Rusiju.

Ambasador

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je u petak razgovarao sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, zamolio ga je da se pokuša što prije riješiti problem zabrane izvoza. Ivancov je rekao da je zainteresovan da se što prije riješi taj problem na najbrži i najkvalitetniji način.

Glas Srpske

Komentariši