OMLADINSKI KAMP “REKREACIJA” NA MRAKOVICI OD 09. DO 12. MAJA

omladinski-kamp-re-KREAKCIJAOmladinski kamp re:KREA(K)CIJA  od 9. do 12. maja 2014. godine na Mrakovici (Nacionalni park Kozara) organizuje sekcija mladih Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH Youth) uz finansijsku podršku Sindikata trgovine (Handel og Kontor i Norge) iz Norveške. Kamp će okupiti 25 mladih iz 15 različitih gradova sjeverozapadne regije Bosne i Hercegovine koji će se družiti i zajedno učiti o antidiskriminaciji, prevazilaženju stereotipa i predrasuda, ali i zdravim stilovima života. Na kampu će biti analizirani i trenutni odnosi između različitih etničkih, vjerskih, seksualnih, obrazovnih i drugih grupa u Bosni i Hercegovini.

Kamp re:KREA(K)CIJA je edukativnog, zabavnog i humanitarnog karaktera, koji za cilj ima uticanje na svijest mladih o pomirenju i suočavanju sa prošlošću u našem regionu, a i šire. Procesi pomirenja i prihvatanja različitog su osnovni uslov za saradnju i zajednički prosperitet društva i zemalja u evropskom okviru. Učesnici_e će istražiti, kroz metode neformalnog obrazovanja, važnost ovih tema za naše društvo, steći će nove vještine i znanja i kreirati konkretne aktivnosti, koje će oni kao mladi lideri_ke, organizovati u svojim zajednicama kako bi pospješili ove procese.

Putne troškove, troškove smještaja i hrane učesnika_ca obezbijediće organizator, a smješteni će biti u Planinarskom domu „Ljubijski rudar“ na Mrakovici, u centralnom dijelu Nacionalnog parka Kozara. Dom je u potpunosti renoviran 2012. godine i odlično je mjesto za realizaciju omladinskih projekata.

Koordinator projekta u Gradišci, Nikola Toljagić, rekao je da je kamp edukativnog, zabavnog i humanitarnog karaktera, čiji je cilj uticanje na svijest mladih o pomirenju i suočavanju sa prošlošću u našem regionu.On je naveo da će učesnici kroz metode neformalnog obrazovanja istražiti važnost određenih tema u društvu, steći nove vještine i znanja i kreirati konkretne aktivnosti, koje će kao mladi lideri moći organizovati u svojim zajednciama. Toljagić je pozvao mlade iz Gradiške, od 16 do 25 godina, koji žele da postanu aktivniji u društvu  da se prijave za učešće u ovom projektu. Prijave mogu pronaći na facebook stranici STBIHYouth, Omladinski kamp reKREACIJA ili na Internet stranici www.mladi.info. Krajnji rok za prijavu je 29.april.

Komentariši